Száz egzotikus madarat tartott gyulai tanyáján egy lelkes madárgyűjtő – a felét illegálisan

2023. május 4. – 14:52

Másolás

Vágólapra másolva

Száz madarat és nyolcvanhat kutyát tartott gyulai tanyáján egy 54 éves férfi. Az egzotikus madarak felére nem volt tartási engedélye – írja a Police.hu.

A hobbi madárgyűjtő 54 madarat tartott illegálisan. Köztük 5 kakadu, 32 papagáj, 12 kifejlett nandu és 5 nandufióka is volt. Az engedély nélkül tartott madarakat a Békés Vármegyei Kormányhivatal zár alá vette, majd elkobozta, és idővel valamennyit a Szegedi Vadaspark mentőközpontjába szállíttatta.

A közel tízmillió forint összértékű engedély nélkül tartott madárállományban nagyon értékes és ritkaságnak számító egyedek is voltak. Például – az akár 6-700 000 forintot érő – jákópapagájok és ara papagájok is, sőt egy hibrid madár is, amely a sárgaszárnyú ara papagáj és a zöldszárnyú ara papagáj keresztezésével jött létre.

Forrás: Police.hu
Forrás: Police.hu

H. Zsolt többségében Szlovákiából, Csehországból és Hollandiából szerezte be az állatokat. A 100 madár összértéke hozzávetőlegesen 20 millió forint.

A gyűjtő egy-egy madarat szinte családtagként kezelt, és kalitkában tartott, míg a többieknek egymással összenyitható, kültéri röpdét, illetve kifutót alakított ki.

Forrás: Police.hu
Forrás: Police.hu

A férfi nem csak madarakat tartott a tanyán. A házkutatáskor a rendőrök, 86 különböző fajtájú kutyát is találtak, akik 24 kennelben voltak összezárva.

A kutyák felének nem volt egyedi azonosítást biztosító chipje, és oltási könyvvel sem rendelkeztek. Az állatok tartásának körülményeit külön eljárás keretében vizsgálja a KR NNI a Nébih-hel és a Békés Vármegyei Kormányhivatallal közösen.

Forrás: Police.hu
Forrás: Police.hu

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) már 2021 nyarán kezdett el nyomozni a férfi ellen, amikor a birtokukba jutott egy információ, hogy engedély nélkül tarthatnak védett madarakat egy gyulai tanyán. Még azon a nyáron be is hatoltak a tanyára, ahol lefoglalták az állatokat. H. Zsoltot a védett madarak tartásával kapcsolatban természetkárosítás miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

A KRNNI az elmúlt másfél évet bizonyítékgyűjtéssel töltötte: szakértői véleményeket szereztek be, szakhatóságokkal, külföldi társszervekkel egyeztettek. A nyomozás most zárult le, az iratokat továbbították a Gyulai Járási Ügyészségnek.

Az illegálisan tartott ritkaságokról készült képeket a rendőrség galériájában böngészheti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!