Márciusban sem jött meg a magyarok kedve a belföldi turizmushoz, a külföldi vendégek kompenzálnak

2023. május 4. – 09:21

Másolás

Vágólapra másolva

Márciusban 5,8 százalékkal csökkent a vendégek, 9 százalékkal pedig a vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.

Idén márciusban a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 667 ezer vendég összesen 1,7 millió vendégéjszakát töltött el.

Csökken a belföldi turizmus forgalma

Míg a belföldi vendégek száma csökkent, a külföldi vendégeké valamennyivel nőtt:

  • A belföldi vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 17 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 367 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 825 ezer volt.
  • A külföldi vendégek száma viszont 1,4, a vendégéjszakáké pedig 1,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyekre érkezett 301 ezer vendég összesen 839 ezer vendégéjszakát töltött el.

Az első negyedévhez képest tehát tovább esett a belföldi turisták száma: a január–márciusi időszakban ugyanis a belföldi turisták száma 9,6 százalékkal csökkent.

A külföldi vendégek száma év elején nagyot ugrott, akkor 15 százalékkal nőtt a Magyarországra látogatók száma.

Az első negyedévben a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 41 százalékkal nőtt, összesen 97 milliárd forintot tett ki.

Márciusban az összes bruttó árbevétel közel 36 milliárd forintot tett ki, amely folyó áron 26 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál.

Többet fizettek a magyarok Széchenyi Pihenőkártyával: a kereskedelmi szálláshelyeken 6,6 százalékkal többet, 2,2 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

A legtöbben szállodákban szállnak meg

A belföldi turisták nagy része szállodában szállt meg (a vendégéjszakák 78 százalékát itt töltötték el, ami még így is 13 százalékos visszaesést jelent a tavalyi évhez képest). A forgalom a panziókban 27, a közösségi szálláshelyeken 29 százalékkal csökkent a 2022. márciusihoz viszonyítva.

A külföldi turisták is a szállodákat preferálják. A vendégéjszakák 83 százalékát szállodákban töltötték el (ez 0,7 százalékos emelkedést jelent).

Balaton, Budapest

A legnépszerűbb turisztikai régiók továbbra is a Budapest–Közép-Duna-vidék és a Balaton.

A belföldi vendégek 25 százaléka az előbbit, 18 százaléka az utóbbit választotta márciusban.

A külföldi vendégek többsége, 68 százaléka, a Budapest–Közép-Duna-vidéket választotta úti célul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!