Portikhoz köthető kör intézte a bombát a kisgazdapárt székházához 1998-ban

2023. május 2. – 10:40

Másolás

Vágólapra másolva

Bombát rejtettek el 1998. március 12-én az FKGP Belgrád rakparti székházának bejárata mellé, néhány nappal később pedig Torgyán József II. kerületi lakásánál lépett működésbe egy robbanószerkezet. Kapott ilyet Szájer József is májusban, ami csakúgy, mint Torgyánnál, működésbe is lépett, jelentős károkat okozva. A politikai robbantásként elhíresült akciók hátterét a rendőrség nem fedte fel, és mivel sérülés nem keletkezett, a rongálás miatt indult ügyek már rég elévültek, írja a Hvg.hu.

Az akciók hátterével is foglalkozik egykori kollégánk, Dezső András a Nagyfőnök című, Portik Tamásról szóló könyvében. Dezső erről szóló cikkében azt írja: vannak, akik a robbantások mögött a szlovák titkosszolgálatot sejtették, csakhogy mint kiderült a kutatómunkája során, Portik Tamás (egykori) emberei voltak az akciók végrehajtói, a bombát pedig Sz. József vitte a Belgrád rakparti székházhoz 1998 tavaszán.

Sz. a nyolcvanas évek legeleje óta baráti kapcsolatot ápolt Portikkal. A könyvből az is kiderül, mivel vitte a bombát a székházhoz Sz., ahogyan arra is fény derül, miért nem robbantották fel azt, vagy hogy mi volt az akciók célja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!