A franciák felé nyitna a kormány Paks II. irányítástechnikai rendszerében

2023. április 29. – 10:30

Másolás

Vágólapra másolva


A szankciós intézkedések lassan elérik az orosz nukleáris szektort is, ez kihathat Paks II.-re is, írja Tordai Bence, a Párbeszéd – Zöldek frakcióvezető-helyettese, aki arról kérdezte Szijjártó Pétert, hogy a német exportengedély visszatartása, illetve a Roszatom szerepvállalásának egyre bizonytalanabbá válása nyomán nőhet-e a francia részvétel a paksi bővítésben, felmerült-e a magyar kormány részéről a Framatome, az Areva vagy más francia cég szélesebb körű bevonása a tervezett bővítésbe.

A kérdésre Magyar Levente azt írta: „A Siemens Energy paksi bővítésben való részvételének politikai okokból fakadó berlini blokkolása miatt

hazánk nagyobb mértékben kíván támaszkodni a francia Framatome vállalatra

az irányítástechnikai rendszer leszállításában.”

Tordai arról is kérdezte Lantos Lajos Csaba energiaügyi minisztert, hogy tervezik-e más EU-s orosz fűtőelemekkel működő erőművek kormányaihoz hasonlóan a paksi üzemanyag kiváltását Westinghouse-fűtőelemekkel, felvették-e a kapcsolatot a céggel, született-e esetleg bármilyen megállapodás.

A válaszban Koncz Zsófia annyit írt, hogy „az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. folyamatosan vizsgálja a létesítmény zavartalan üzemeltetéséhez szükséges intézkedési lehetőségeket”, Tordai szerint ez azt jelenti, hogy akár a Roszatom lecserélése is szóba jöhet Paks I. fűtőelemellátásában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!