A Tabán után újabb Miyawaki-erdőt kapott Budapest

2023. április 25. – 16:02

Másolás

Vágólapra másolva

A Föld napján újabb Miyawaki-erdővel zöldült Budapest, ezúttal a Rákóczi híd pesti lejárójánál, írja a Főkert a Facebook-oldalán. A 10 millió Fa közösséggel együttműködésben

összesen 280 őshonos fa és cserje került a földbe, például mezei juhar, vadalma és vadkörte, virágos kőris, egybibés galagonya és csíkos kecskerágó mindössze 70 m2-en.

A Miyawaki-módszernek épp ez a lényege: az alapvetően kedvezőtlen adottságú városi területeken a facsemeték a társak közelsége miatt magasabb növekedési sebességre kapcsolnak a fényért és a tápanyagokért való versengésben, igyekeznek túlnőni egymást, így hamar erdő jellegűvé válik a terület.

Az első ilyen módszerrel ültetett erdőfoltot két éve hozták létre a Tabánban, a Rákóczi hídnál lévő minierdő pedig már a 12. az országban.

Zakar András, a Főkert főigazgatója tavaly megmutatta, hogy a tabáni minierdőbe elültetett fák mennyit nőttek egy év alatt. A 40 négyzetméteres területre 120 facsemetét ültettek el, köztük barkócaberkenyét, gyertyánt, vadkörtét, kocsánytalan tölgyet, csíkos kecskerágót, egybibés galagonyát és korai juhart.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!