Áremelés jön az állatkertben, de még nem tudni, mikor és mennyivel drágul a jegy

2023. április 25. – 12:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az infláció és az energiaválság által sújtott állatkert működtetéséhez és fejlesztéséhez szükséges forrásokat elő kell teremteni, márpedig ennek a stratégiai kérdésnek elkerülhetetlen eleme a jegyárakból származó bevétel emelése – ezt mondta Bősz Anett főpolgármester-helyettes a Népszavának azzal, hogy a budapesti állatkert jegyárai nem szállnak el, csak utolérik a vidéki intézményekét.

Érdeklődtünk a Fővárosi Állat- és Növénykert sajtóosztályánál, hogy mikor és milyen mértékű jegyáremelésre kell készülni, de pontos információkat még nem tudott mondani megkeresésünkre Hanga Zoltán szóvivő. „(…) az emelésben nincsen semmi rendkívüli. Hacsak az nem, hogy mi csak most emelünk” – kezdte. Az infláció és az energiaválság mindenkit érint, és mindenki tapasztalhatja a termékek és szolgáltatások árának emelkedését, „mint ahogyan azt is, hogy ezzel összefüggésben a legtöbb szabadidős program jegyárai emelkedtek az elmúlt időszakban. Az állatkerteké is. A Fővárosi Állat- és Növénykert jegyárai azonban már 2020 óta, tehát három éve változatlanok. Ez eléggé rendkívüli dolog, hiszen ha megnézzük a Központi Statisztikai Hivatal adatait, akkor abból az derül ki, hogy amíg 2020-ban egy állatkerti gyermek belépőjegy átlagára országosan 1800 forint volt, addig most márciusban 2590 forint. Ami tehát most történik, az az, hogy mi is emelünk az árakon, ugyanúgy, mint bárki más” – írta.

Az új jegyárakról későbbre ígért tájékoztatást, de azt azért előre elmondta, hogy „az emelés után sem mi leszünk az ország legdrágább állatkertje, az emelés mértéke nem fogja meghaladni azt, amit bárhol másutt is tapasztalni lehetett.” Most egy felnőtt jegy 3300 forintba, egy gyerek jegy 2200 forintba kerül a két év fölöttiek számára.

Hanga Zoltán azt is hangsúlyozta, hogy a meglévő kedvezményrendszert is tovább fejlesztik, testre szabhatóbbá teszik. „Ez különösen a családi kedvezményeknél fontos, hiszen különböző családmodellek vannak, a gyermekek számától kezdve egészen az egyszülős családokig, s mi az új konstrukcióban a kedvezmények tekintetében minden elképzelhető esetre igyekszünk gondolni. Újbóli látogatásra is igyekszünk ösztönözni a közönséget, ami a bérletek árának a megállapításában is érzékelhető lesz.”

Bősz Anett főpolgármester-helyettes a Telex megkeresésére azt írta, „hogy az Állatkert a Covid-járvány okozta gazdasági-társadalmi válság okán bevezetett jegyáremelési moratórium feloldását követően sem emelt jegyárat, évek óta elmaradott feladatát pótolja annak érdekében, hogy a jövőben stabilabb pénzügyi lábakat teremtsen önmaga számára. Ez jelentősen növeli a mozgásterüket annak érdekében, hogy fejlesztéseket valósítsanak meg az állatok jóléte és a látogatói élmény érdekében. Ilyen jegy- és bérletártabellát nem találni szinte sehol.” Azt is írta még, hogy a bérletárak jelentősen csökkennek, egyébként pedig nem naptári évre, hanem 365 napra vásárolhatók, „és szintúgy rugalmas a családok méretét, a felnőttek és gyermekek számát tekintve.” A jegyárak olyan mértékben emelkednek, hogy egyetlen vidéki állatkert jegyárait sem érik majd utol – tette hozzá Bősz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!