Az Állami Számvevőszék „súlyos hiányosságokat” talált az MKKP gazdálkodásában

2023. április 25. – 18:24

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Az MKKP szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében vitatja a vizsgálat megállapításait. A párt álláspontját a cikk végén részletezzük.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) súlyos hiányosságokat állapított meg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), valamint az általa létrehozott pártalapítvány 2020–2021-es gazdálkodásának törvényességét illetően – írja az MTI.

Az ÁSZ törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesült pártok és azok alapítványainak gazdálkodását.

A szervezet most a Fideszt, a Momentum Mozgalmat és a KDNP-t is ellenőrizte. Az első kettőnél csak kisebb adminisztratív hiányosságokat talált, de a KDNP esetében a számvevőszék szabálytalanságokra bukkant a számlarenddel kapcsolatban. Emellett megállapította azt is, hogy a párt felügyelőbizottsága az ellenőrzött időszakban a gazdálkodás ellenőrzésére vonatkozó feladatait nem látta el.

Az MKKP esetében ugyanakkor „súlyos szabályozási és elszámolási hiányosságokat, illetve tiltott vagyoni hozzájárulás elfogadását” állapította meg a számvevőszék. A közleményük szerint a párt 2020-as és 2021-es pénzügyi kimutatásai nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak, a működéséhez a forrásokat, a költségvetésből juttatott és az egyéb támogatásokat, adományokat nem szabályszerűen használta fel és számolta el.

Az ÁSZ megállapította azt is, hogy a párt az ellenőrzött időszakban jogi személytől – az általa létrehozott Savköpő Menyét Alapítványtól – a jogszabályi tilalom ellenére fogadott el több mint 5 millió forint vagyoni hozzájárulást, ugyanis a párttal közös használatú ingatlan bérleti díját az alapítvány önállóan fizette, azt nem osztotta meg a használat arányában, továbbá a közös rendezvények költségeit is az alapító párt helyett finanszírozta.

Ezt az összeget a párt köteles a központi költségvetésnek befizetni, továbbá a párt központi költségvetésből juttatott támogatását ezen összeggel csökkenteni kell – írta közleményében az ÁSZ.

Az ÁSZ vizsgálatára az MKKP is reagált egy hosszabb cikkben. A közleményük szerint az ÁSZ 2020-ban csak 6, 2021-ben pedig csak 2 esetben talált papíralapú számla nélküli kifizetést a több száz szabályos tétel mellett.

Emellett vitatják a tiltott pártfinanszírozást is, mert szerintük a Savköpő Menyét Alapítvány „nem adta tovább albérletbe” a pártnak a korábban kibérelt irodájukat, és a közös rendezvény szervezésekor sem történt szabálytalanság.

„Nyilván rendbe tesszük, amit szükséges, a megállapítást és a kiszabott 5,6 milliós bírságot, ahogy fentebb írtuk, vitatjuk, és ahogy bizonyára kiderült, a pártfinanszírozási rendszert sem hagynánk érintetlenül, ha rajtunk múlna” – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!