14 éves diákot fogdoshatott egy egyházi iskolában tanító tanár, a szülők fél évig küzdöttek az eltávolításáért

2023. április 24. – 07:38

14 éves diákot fogdoshatott egy egyházi iskolában tanító tanár, a szülők fél évig küzdöttek az eltávolításáért
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium egyik tanára tavaly megcsókolt és többször is fogdosott egy akkor 14 éves diáklányt – mondta a Telexnek a kislány édesanyja. Az iskola két tanára már 2022 nyarán jelezte az igazgatónak, hogy probléma van a tanárral, fel is jelentették kollégájukat. A szülők végül a rendőrségtől tudták meg, hogy a lányukat zaklathatták, a rendőrség szeméremsértés miatt indított nyomozást. A szülők hiába próbálták ezt jelezni az iskola vezetésének, a tanár ugyanúgy taníthatott tovább, ahogy eddig, csak két hete távozott az iskolából. Az iskola fenntartója megdöbbent a történteken, és kérdésünkre azt írta: a tavaly nyári feljelentés még nem utalt konkrét bántalmazásra, erről csak idén márciusban szereztek tudomást.

„Egyszerűen értetlenül állunk az egész előtt. Hogyan engedheti meg magának egy vezetőség, hogy ha zaklatás gyanúja is felmerül, akkor ott hagynak egy tanárt a diákok között?”

– tette fel a kérdést Kata, akinek elmondása szerint 15 éves lányát, Lucát a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium egyik tanára megcsókolta és többször is fogdosta. A szereplők nevét a védelmük érdekében megváltoztattuk.

A történet még tavaly kezdődött, de a tanár csak két héttel ezelőtt távozott az iskolából. Katáék fél évig küzdöttek azért, hogy a vizsgálat idejére eltávolítsák a tanárt az osztályból, eközben Luca magántanuló lett, és végül el is ment az iskolából.

Az anya szerint érthetetlen, hogy az iskolán belüli bántalmazásoknál miért nem tesznek semmit azok, akiknek a feladatuk lenne a gyerekek védelme.

A buszvezetők jelezték, hogy baj lehet a tanárral

A problémák tavaly tavasszal kezdődtek. A szülők ekkor még részleteket nem tudtak, csak annyit, hogy az akkor 14 éves lányukat tanító egyik tanár furcsán viselkedik, és a „kapcsolata nem olyan a gyerekekkel”, mint kellene. Luca akkor azt mondta a szüleinek, hogy a tanár közvetlenebb kapcsolatban van a diákjaival más tanárokhoz képest, és ezért sokan nem szeretik. Luca viszont tisztelte őt, és éppen azért kedvelte, mert sokat foglalkozott vele. Aztán tavaly nyár elején volt az iskolában egy erdélyi kirándulás, amin Luca és az érintett tanár is részt vett.

Itt a buszvezetők jelezték a többi kísérő tanárnak, hogy erre a pedagógusra figyeljenek, mert szerinte valami nem stimmel a tanár és Luca között.

Ezután két pedagógus jelezte a vezetőségnek, hogy gond van a tanárral, és szükség lenne egy belső vizsgálatra. Kata információi szerint az iskola vezetése kezdeményezett is egy belső vizsgálatot, viszont itt pont az érintetteket nem kérdezték meg az ügyről, így a szülőkhöz és a diákokhoz sem jutott el semmi információ. A vizsgálat eredménye az lett, hogy nincs semmi probléma a tanárral, így továbbra is taníthat az iskolában.

A bejelentést tevő két pedagógus azonban nem hagyta ennyiben az ügyet. Tovább mentek a fenntartóhoz, ezután a rendőrséghez fordultak, feljelentést tettek az ügyben, és felmondtak az iskolában.

Luca azt mondta, hogy az iskolában fogdosta a tanár

A feljelentésig a szülők semmit nem tudtak arról, hogy a tanár miket csinál a diákokkal. Katát tavaly augusztusban hívták fel a rendőrségtől azzal, hogy szeretnék behívni a lányát kihallgatni.

„Nem értjük, hogy ha a rendőrség tudta a gyerekem nevét, akkor az igazgatóság miért nem tudott minket megkeresni, hogy megkérdezzék, mi is történt”

– tette fel a kérdést az anya.

Ekkor konkrétumokat a rendőrség nem mondott, csak annyit, hogy az iskolával kapcsolatos ügyben hallgatnák meg Lucát. Kata rákérdezett a lányánál, hogy miért akarhatja a rendőrség meghallgatni őt. Luca ezután leültette a szüleit és végül elmesélte nekik a történteket. Elmondta, hogy közte és a tanára között nem egészen olyan viszony volt, mint ami egy tanár és diák között normális.

Luca azt is elmondta, hogy a tanár az iskolában fogdosta őt, a fenekéhez ért, és mindig nagyon közel állt hozzá, amikor beszélgettek. Aztán iskolán kívül a tanár többször megcsókolta, megölelte, és a közös osztálykiránduláson utalást tett arra, hogy Luca maradjon ott a szobájában. Azt is mondta neki, hogy őt nem érdekli a bíróság, mindent feladna a lányért.

Szeptemberben Luca és Kata három órát töltöttek a rendőrségen, ahol a fiatal lány részletesen elmesélt mindent a rendőröknek is.

A rendőrségi meghallgatás után kiderült, hogy az érintett tanár tanítani fogja Luca osztályát szeptembertől. Így Luca magántanuló lett, ami azt jelentette, hogy csak az érintett tanár óráira nem járt be, de a dolgozatokat megírta. A család fél évig küzdött azért, hogy a tanárt eltávolítsák az osztályból. Egy idő után már annyira tarthatatlan volt a helyzet, hogy Luca végül elment az iskolából. Aztán két hete változás történt:

a tanárt felfüggesztették.

Luca úgy tudja, két másik lány is elment az iskolából, de arról nincs információnk, hogy ez összefüggésben van-e a tanár viselkedésével.

A fenntartó szerint a feljelentés nem utalt konkrét bántalmazásra

Megkerestük kérdéseinkkel a Ward Mária Gimnázium vezetését, a Congregatio Jesu szerzetesrendet és a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátságot is. Az iskola vezetése nem válaszolt a kérdéseinkre. Az iskola éppen fenntartóváltáson megy át: eddig a Congregatio Jesu szerzetesrend volt a fenntartó, de a jövőben a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság veszi át a Ward Mária Gimnáziumot. A két fenntartó egyeztetett az ügyben, és közös levélben válaszoltak kérdéseinkre. Ebben azt írták, megdöbbentek a történteken,

„megrendülve állunk az előtt, hogy mindez megtörténhetett”.

Tájékoztatásuk szerint a Congregatio Jesu szerzetesrend csak 2023. február elején értesült az esetről az érintett szülőktől. Az átadás-átvételi egyeztetések alatt a főapátság felé jelezték, hogy folyamatban van egy bántalmazási ügy kivizsgálása.

A fenntartók közös válasza szerint a két tanár 2022 nyarán tett feljelentést a rendőrségen, erről tájékoztatták a fenntartót és az iskola vezetését is.

A fenntartók válasza szerint azonban a feljelentés akkor nem utalt semmilyen bántalmazásra, konkrétumokra, tanúkra.

A két pedagógus a 2022-es őszi félévben távozott az iskolából, de szerintük sem a fenntartó, sem az iskola vezetése nem kapott olyan értelmű és tartalmú jelzést az érintettektől, hogy ezzel az üggyel összefüggésben távoztak volna.

Információjuk szerint a feljelentést tett és az iskolából távozó mindkét tanár tagja volt az úgynevezett Őrangyal csoportnak, amely egy segítő szakemberekből álló pedagógusi csoport. Az iskola pedagógiai programja szerint az Őrangyal Mentálhigiénés Munkacsoport célja a tanulók és családjaik, illetve az iskola munkatársainak lelki, fizikai jólétének megóvása.

Az átadás-átvétel során „Főapát úr 2023. március 27-én kapott levelet szintén az érintett szülőktől” – válaszolta lapunknak a szerzetesrend. Tájékoztatásuk szerint arról, hogy ez már egy konkrét bántalmazási ügy, mindkét szerzeteselöljáró csak a szülők ezen leveléből értesült. A Congregatio Jesu szerzetesrendi elöljárója és az iskola vezetése ezután beszéltek az érintett tanárral.

A Congregatio Jesu tájékoztatása szerint az iskola vezetése a fenntartó tudtával közös megegyezéssel szüntette meg az érintett tanár munkaviszonyát.

Kata szerint viszont a felfüggesztéshez az kellett, hogy új fenntartója legyen az iskolának. Az anya szerint az iskola vezetése pontosan tudta, hogy Luca csak az érintett tanár óráira nem jár be. A szülők többször is próbáltak kapcsolatba lépni az iskola vezetésével, de ők nem reagáltak a leveleikre. Az anya szerint az iskola vezetése tisztában volt azzal, hogy ezzel a tanárral valami nincs rendben, mégsem tettek semmit. Kata a Telexnek azt mondta: az igazgatóságnak annyira sikerült titokban tartania az egész ügyet, hogy a tanárok és a diákok fele máig nem tud semmit a történtekről.

A tanár kirúgásáról is az a hír terjedt el, hogy jobb munkát talált, ezért ment el.

A rendőrség szeméremsértés miatt nyomoz

Kata lapunknak azt mondta: a családjuknak nagyon nehéz volt ez az időszak. A lányuk pszichésen labilis lett, és magát hibáztatta azért, mert a tanár fogdosta és megcsókolta őt. Luca azért nem mondta el korábban a szüleinek a zaklatást, mert félt, hogy csalódást okozna nekik, és megint vele lenne a baj. Kata soha nem gondolta, hogy valaha ilyen történhet velük:

„Nekünk is nagyon nehéz volt, feltettük magunkban a kérdést, mit rontottuk el, vagy hogy lehetett volna másképp, és miért nem vettük észre. Lucának a történtek miatt pszichológushoz is kellet járnia.”

Kata amiatt is aggódik, hogy most a tanár át fog menni egy másik iskolába, ahol semmit nem fognak tudni a múltjáról, és így más gyerekekre is veszélyes lehet.

Megkerestük az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát. Válaszuk szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság V. Kerületi Rendőrkapitányság feljelentés alapján szeméremsértés vétség gyanúja miatt folytat nyomozást az ügyben. Múlt hét hétfő estig gyanúsítotti kihallgatás nem történt. A folyamatban lévő eljárás érdekében további információkat nem adtak. Közvetetten el tudtuk érni azokat a tanárokat is, akiknek a buszvezetők jelezték, hogy valami gond van a tanárral, de ők nem akartak nyilatkozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!