A kormány megkönnyítené a családtámogatások igénylését

2023. április 21. – 09:30

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány felülvizsgálta a családtámogatási rendszer adminisztratív részét annak érdekében, hogy az emberek a családtámogatásokat minél kevesebb adminisztrációval, egyszerűen és gyorsan tudják igénybe venni. A tervezett változtatásokat egy 11 oldalas dokumentumban szedték össze, és a Miniszterelnöki Kabinetiroda társadalmi vitára bocsátotta a kormányrendeletek módosításának tervezetét. A tervezett változtatásokból a 24.hu emelt ki néhány fontosabbat.

Ezekalapján:

  • A kormány nyártól egyebek mellett megszünteti a tanulói, hallgatói jogviszony- igazolás csatolásának kötelezettségét. Ez csak speciális esetben marad fenn. A tankötelezettség lejárta után a tanuló, hallgató a jogviszonyát érvényes diákigazolvánnyal igazolhatja.
  • A gyámhivatalnak az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozatának hatályát 3 évről 4 évre terjesztik ki. Az örökbefogadással és a származás megállapításával összefüggő ügyek kivételével lehetővé teszik a gyámhatósági távmeghallgatást. A származás megismerésére vonatkozó tájékoztatást az ügyfél akár írásban is megkaphatja.
  • Ezeken kívül csökkentenék az egyes családtámogatási ellátások igénybevételéhez csatolandó mellékletek számát. A tervezet módosításokat tartalmaz azon szülők esetében, akik gyermekük után gyermekgondozási díjra (GYED) voltak jogosultak. A javaslat hatásvizsgálata szerint adminisztratív tehercsökkentést eredményez a családoknak, a hatóságoknak, hogy a GYED megszűnése után a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) megállapítása hivatalból történik.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!