Csak pépes ételt ehetett volna, a kórházban rizses ragut kapott, megfulladt

2023. április 20. – 14:09

Másolás

Vágólapra másolva

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják egy Tolna vármegyei kórház egyik orvosát és ápolóját, miután meghalt egy betegük – írja közleményben a Baranya Vármegyei Főügyészség.

A vád szerint a sértett 2020. október 24-én ment a kórházba, mert egy veleszületett betegsége miatt heveny garatmandula-gyulladás alakult ki nála. Ez nyelési elégtelenséggel, esetleges garatreflex-gyengeséggel járt együtt.

Másnap reggel a beteget megreggeliztették, a szokásos, darabos ételt adták neki. Mikor az édesanyja telefonált, hogy fia állapota iránt érdeklődjön, ezt elmondták neki, mire jelezte, hogy fia csak pépes ételt fogyaszthat, és ezt az orvosnak is elmondta, aki emiatt fel is írta a lázlapra, hogy a beteg speciális étrendi igényű.

A délutáni etetéskor az ápoló észrevette, hogy nincs pépes étel, csak rizses ragu. Megkérdezte az orvost, hogy azt odaadhatja-e a betegnek. Az orvos azt mondta, hogy igen, ezért az ápoló kanállal megetette a sértettet, aki nem sokkal később fulladozni kezdett.

Az orvos megpróbálta szabaddá tenni a légutakat, de nem sikerült, így a beteg meghalt.

Az ügyészség szerint a vádlottak megsértették a betegek táplálására vonatkozó szakmai irányelveket, és foglalkozási szabályt szegtek azzal, hogy annak ellenére, hogy ismerték a sértett állapotát, neki nem pépesített, hanem szilárd ételt adtak, illetve erről rendelkeztek.

A közlemény szerint emiatt a szabályszegésük és a beteg halála között ok-okozati összefüggés áll fenn, ezért emeltek vádat. A halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés lehetséges büntetése egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!