Senki nem tudta megmondani, mennyit fizet a honvédségnek Orbán és Szijjártó az utazásaiért

2023. április 18. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

Egyik állami szerv sem tudta megmondani, mennyibe kerültek Orbán Viktor és Szijjártó Péter utazásai a honvédség repülőgépeivel, és ezt az adatvédelmi hatóság is elfogadta – írja a 444.

Szél Bernadett még 2021-ben próbálta meg kikérni a kormányfő és a külügyminiszter útjainak költségeit a külügytől és a honvédelmi minisztériumtól, de mindkét helyről azt a választ kapta, hogy ezeket az adatokat nem ők kezelik. A képviselő később a (ma már nem létező) Magyar Honvédség Parancsnokságától is ugyanezt a választ kapta. Szél az akkori köztársasági elnök, Áder János utazásaira is rákérdezett. Az államfő hivatala szintén azt állította, hogy nem ők kezelik az adatokat.

Orbán Viktor megérkezik Brüsszelbe 2022. október 20-án – Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Benko Vivien Cher / MTI
Orbán Viktor megérkezik Brüsszelbe 2022. október 20-án – Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Benko Vivien Cher / MTI

A 2019-es, 2020-as és 2021-es költségvetési zárszámadásban még benne volt, hogy mennyit adtak az egyes minisztériumok és egyéb állami szervek a honvédségnek az ország vezetőinek reptetésére (igaz, nem konkrét utazásokra lebontva).

Eszerint:

  • 2019-ben a külügyminisztérium 765 millió forintot, a pénzügy 15,6 milliót, a belügy 6,1 milliót, a Köztársasági Elnöki Hivatal 55 milliót, az Országgyűlés Hivatala pedig 8 milliót adott a honvédségnek személyszállításra.
  • 2020-ban a külügy 100 milliót, a többi állami szerv összesen 41 milliót fizetett ki a honvédségnek.
  • 2021-ben 814,3 millióból 505,3 milliót a külügy repült el.

Annyit lehet tudni, hogy az államfő utazásaiért az elnöki hivatal fizet a honvédségnek, a Miniszterelnökségnek pedig minden évben legkésőbb június 30-ig kell rendeznie a számláit a Honvédelmi Minisztérium felé. A kormányfő utazásairól a külügyminisztériummal számol el a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Ez arra utal, hogy a kabinetiroda a külügy közbeiktatásával rendelheti meg a katonai gépeket. Így lehetséges, hogy a külügy költötte el messze a legtöbbet utazásokra, miközben nem lehet tudni, hogy ennek mekkora hányadát teszik ki a miniszterelnök utazásai.

Miután nem kapott válaszokat, Szél a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult, ami szintén felkereste a hivatalokat, ugyanazokat a válaszokat kapta, mint a képviselő, és ezzel elintézettnek tekintette a dolgot, a képviselőt pedig értesítette arról, hogy

„a tényleges adatkezelő felderítésére vonatkozóan a vizsgálat nem vezetett eredményre”, úgyhogy a vizsgálatot lezárta.

Ezt a választ a NAIH szerint Szél már tavaly augusztusban megkapta, de a képviselő ennek nem találja nyomát. Ezért kérdezett rá nemrég újra, hogy áll a vizsgálat.

Mindeközben a tavaly novemberben elfogadott új honvédelmi törvény értelmében a honvédség már ingyen is átengedheti a gépeit a közfeladatot ellátó személyeknek, ami azt jelenti, hogy hivatalos utazásokról már nem is kell a minisztériumoknak elszámolniuk a honvédséggel.

A Honvédség 2018-ban két, 150 ülőhelyes utasszállító Airbust és két, 12-16 ülőhelyes Dassault Falcon 7X-et vásárolt. Ezek is katonai gépek, de számos esetben kormánydelegációk utaztatására használják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!