Hét évvel a tűzeset után még mindig ideiglenes helyen tanulnak a szentesi diákok

2023. április 17. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus végén lesz nyolc éve annak, hogy tűz ütött ki a szentesi Rigó Alajos iskolának otthont adó Deák Ferenc utcai épületben, melynek másik felében egy gyermekotthon működött. A gyermekotthon lakóit ezután elköltöztették, a iskolát pedig egy régi óvodaépületbe telepítették át – és ez azóta is így van.

A Népszava cikke szerint ebben az állami iskolában óvodástól fiatal felnőttig közel száz, tanulásban akadályozott diákkal foglalkoznak. A legtöbben abban bíztak, hogy az iskolát hamar visszaköltöztetik majd, de nem így történt. Agócs Lászlóné civil önkormányzati képviselő érthetetlennek tartja, hol akadt el az ügy. „Ahol most tanulnak a gyerekek, ott nem megfelelők az adottságok, nincs akadálymentesítés, szűkek a folyosók, kevés a mosdó.”

A lap megkereste a Belügyminisztériumot és az illetékes Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központot is az ügyben. A válaszok szerint most is az a terv, hogy felújítanák a menthető épületrészt és oda költöztetnék vissza az iskolát.

El is kezdte ezt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, mely 2015-ben még az épület vagyonkezelője volt: 2016 második felében felújították az otthon tetőszerkezetét. Ezután arra jutottak, hogy az épület nem alkalmas a gyerekvédelmi feladatokra, és 2022 nyarán megszüntették a vagyonkezelési jogot, ami ezután a tankerülethez került. Hogy 2016 és 2022 között mi történt, arról nincs hír.

A tankerület szerint ahhoz, hogy az épület újra alkalmas legyen a sajátos nevelési igényű gyermekek számára, kb. 200 millió forint kellene, amire a tankerület pályázik vagy pályázni fog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!