Nem lennénk most amerikaiak a kormánypártiak körében

2023. április 17. – 09:23

Másolás

Vágólapra másolva

A Népszava számára készített reprezentatív felmérést a Publicus Intézet, amiből kiderül: a magyarok az olaszokkal rokonszenveznek a leginkább, az oroszokkal pedig a legkevésbé, de nagy az eltérés az ellenzéki szavazók és a fideszesek között.

Az intézet azt mérte fel, a magyarok milyen mértékben éreznek rokonszenvet vagy ellenszenvet más népek iránt. 18 ország népével kapcsolatban kérték ki a lakosság véleményét, az eredmény szerint

  • az olaszokkal a magyarok 84 százaléka szimpatizál, őket követik az osztrákok (82 százalék), majd a lengyelek (81 százalék), a finnek és a spanyolok (80-80 százalék).
  • 70 százalék felett végeztek a csehek (78 százalék), a svédek (76 százalék), a franciák és a németek (74-74 százalék), a britek (73 százalék) és a szlovákok (71 százalék).
  • 60 százalék felett végeztek a törökök (63 százalék), az ukránok (62 százalék), az amerikaiak (61 százalék) és az indiaiak (60 százalék).
  • 60 százalék alatt maradtak a kínaiak (58 százalék) és a románok (55 százalék).
  • Egyedül az oroszok csúsztak 50 százalék alá: 44 százalékot értek el.

A felmérésből kiderül az is, hogy azokkal az országokkal, amelyekkel a magyar kormány konfliktusba keveredett, az ellenzéki szavazók jobban szimpatizálnak, a fideszesek pedig kevésbé.

És fordítva: a kormánnyal baráti kapcsolatban álló országokat (népeket) a fideszes szavazók rokonszenvesebbnek találták, mint az ellenzékiek. Ilyenek voltak a törökök, a kínaiak és az oroszok (az oroszok 54 százalékot értek el a kormánypárti szavazók körében).

Szembetűnő, hogy az ukránokkal csak a kormánypártiak 34 százaléka szimpatizál, szemben az ellenzékiek 81 százalékával.

Az amerikaiak népszerűtlensége vetekszik az ukránokéval, csupán 37 százalékot ért el a kormánypártiak körében (az ellenzékiek körében 81 százalékot ért el).

Az orosz–ukrán háború a lengyel–magyar barátságra is árnyékot vetett: a lengyeleket a fideszes válaszolók 72, az ellenzékiek 88 százaléka minősítette rokonszenvesnek. A svédek NATO-csatlakozása körül kialakult cicaharc az északi nép népszerűségének tekintetében is kettészakította az országot: 55 százalékot értek el a kormánypártiak körében, szemben az ellenzékiek 91 százalékával.

A felmérés életkor, nem és iskolázottság szerint reprezentatív. A nem válaszolók aránya általában 8–14 százalék között mozgott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!