Petíciókkal érkeztek a tüntetők vasárnap a gödi Samsung-gyárhoz

2023. április 16. – 22:18

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap délután körülbelül 400-500 ember tüntetett Gödön a helyiek biztonságáért és akkumulátorgyárak „korlátozásáért” – olvasható a Mérce helyszíni riportjában.

A tüntetést a Göd-ÉRT Egyesület szervezte, ami már évek óta küzd a gödi Samsung-gyár ellen. A tiltakozásra más településekről – többek között Debrecen, Győrszentiván, Tata – is érkeztek résztvevők. A tüntetők végigsétáltak a kertváros utcáin, majd a Samsung-gyárhoz vonultak, ahol a vállalt PR-igazgatójának, Paplanos Péternek és a kormány képviselőinek – Kanász-Nagy Máté, Szabó Tímea, Szabó Rebeka és Tordai Bence – is átadták petícióikat. A vonulásról a Göd-ÉRT Egyesület Facebook-oldalán egy rövid videót is közzétett.

A tiltakozás apropóját a szervezet szerint az adta, hogy a helyi „különleges gazdasági övezet (KGÖ) kijelölésével a várost megfosztották a 420 hektáros iparterület adóbevételeitől, és ezzel a védekezésre fordítható forrásoktól is”.

A helyieknek nemcsak a gyár hűtőtornyainak állandó zaja okoz problémát, hanem a város infrastruktúrájának amortizálódása is, valamint az, hogy a lakóövezetben sok a veszélyes anyagokat szállító teherautó.

A Göd-ÉRT Egyesület elnöke, Bodnár Zsuzsanna azt mondta, hogy „sírva fakadt, mikor ő is megtapasztalta, milyen zajjal kell együtt élnie több száz embernek, akik az ágyukból nézik a Samsungot”. Szerinte ennek a gyárnak „nincs olyan épülete vagy épületrésze, amely az engedélyeknek megfelelően készült volna el”, ezért is kérték a szervezők a magyar államot, hogy ne csak az állampolgárokkal igyekezzenek betartatni a törvényeket, hanem az ide érkező multinacionális vállalatokkal is.

Az egyesület követeli, hogy az építkező gyár biztosítsa a dolgozók és a helyiek biztonságát is, tegyék kötelezővé a lakossági monitoring rendszerek kiépítését, valamint a gyár köré épüljön védőerőd. Mindemellett hozzák nyilvánosságra azokat az adatokat, hogy a gyár milyen és mennyi veszélyes anyagot juttat a levegőbe és a talajvízbe.

A tüntetésen felszólalt a város volt alpolgármestere is, Hlavács Judit, aki szerint nagyon megható, hogy a tüntetésre nem csak gödiek jöttek el, „ezzel teljesült a Göd-ÉRT Egyesület első célja”. „Amikor 2016-ban kiderült, hogy a Samsung akkumulátorgyárat épít ide, egyedül voltunk. Az egyesület 2020-ban alakult, és mostanra megtörtént az első áttörés. Tulajdonképpen az egész ország az akkumulátorgyárakról beszél” – tette hozzá a volt alpolgármester.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!