Eldőlt, hogy alakítják át a Népligetet

2023. április 14. – 14:38

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc hónappal azután, hogy Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, megújítják a Népligetet, és erre tájépítészi pályázatot írnak ki, kihirdették az ötletpályázaton legjobbnak ítélt versenyzőt. Az MTI híre szerint a bírálóbizottság a 4D Tájépítész Iroda pályaművét értékelte a legjobbnak.

Karácsony Gergely az ötletpályázat pénteki eredményhirdetésén arról beszélt, hogy a zöld városvezetés kiemelt célja, hogy a főváros legnagyobb parkját a korábban elfogadott stratégiai tervvel összhangban rendbe tegye.

Azt mondta, hisznek abban a városfejlesztésben, amely megpróbálja a kulturális, turisztikai attrakciókat nem besűríteni a város bizonyos pontjaiba, hanem széthúzni és esélyt adni a rozsdaövezetnek. Szerinte a városfejlesztési stratégiának esélyt kell adnia ezeknek a kevésbé respektált városi szöveteknek, területeknek, hogy visszaszerezzék régi dicső múltjukat és megmutassák értékeiket.

„Remélem, a Népliget ügye közös ügyünk lesz, az újfajta városfejlesztési közös gondolkodásnak az egyik legfontosabb terepe” – idézte Karácsonyt az MTI.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes az eredményhirdetésen azt mondta, nem osztják ki az első díjat, mert nem lehet egy ekkora területre egy ötletet győztesnek hirdetni, mert valamennyi pályázatban voltak olyan elemek, amelyek egy-egy részproblémára jobb megoldást kínáltak, mint a többiek.

A bírálóbizottság a beérkezett tizenhatból hat pályaművet díjazott: második díjat és vele kilencmillió forintot nyert a 4D Tájépítész Iroda, megosztott harmadik díjat és hét-hétmillió forintot az OpenSpace Kft., az Újirány Tájépítész Kft. és a Geum Műterem Kft. Megvételt és négy-négymillió forintot nyert a Garten Stúdió Kft. és az Objekt Tájépítészeti Iroda Kft. pályaműve.

Kerpel-Fronius Gábor elmondta: a díjazott pályaművekből kell összerajzolni a Népliget koncepciótervét, amely alapjául szolgálhat a későbbi megvalósításnak. Amíg ez megtörténik, addig is lépéseket tesznek a Népligetről alkotott kép javítására, így például csökkentik a közlekedési terhelését, az autóforgalmat és a parkolóhelyek számát, elbontják a használaton kívüli pavilonokat, rendezik a terület tulajdonviszonyait, és a növények gondozása során az őshonos fajok érvényesülését segítik.

Karácsony Gergely főpolgármester a legjobbnak ítélt, 4D Tájépítészeti Iroda pályaművét méltatva azt mondta, a bíráló bizottság szerint az tárja fel a legjobban a Népliget értékeit, és újítja meg ökológiai, természeti eszközökkel.

Mint mondta, a pályamű a park történeti értékeit, elemeit tiszteletben tartja, és jó érzékkel illeszti össze az új funkciókkal és a kortárs tájépítészeti formavilággal. A tervezők jó arányban helyezték el a mai igényeket kiszolgáló elemeket és alkalmaztak természetközeli megoldásokat. A park tervezett úthasználata kellemes, figyelembe veszi a történeti nyomvonalakat, a gyalogoshálózat fejlesztésénél a sétányokat kísérő fasorokat.

A Fővárosi Önkormányzat korábban közölte: a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben elkészítette a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására. Majd tájépítészeti ötletpályázatot hirdetett, hogy a Népliget történeti kert jellegét tiszteletben tartó, a klímaváltozás kihívásaira választ adó tervek alapján elkezdődhessen a park megújítása. A pályázatokhoz kapcsolódóan szavazást indítanak, ahol a közönségdíjas pályázatot választják meg a budapestiek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!