Negyedével visszaesett a gázfogyasztás márciusban a 2022-eshez képest

2023. április 14. – 09:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az előző év azonos időszakához képest múlt hónapban országosan 25,8 százalékkal kevesebb földgázt használt fel Magyarország, de folyatódott az áramfogyasztás tizenegy hónapja tartó csökkenése is – írja közleményében az Energiaügyi Minisztérium. Az első negyedévben a múlt év azonos időszakához képest összesen 7,1 százalékkal kevesebb villamos energiát használtak fel a magyar családok, vállalkozások és intézmények.

A Központi Statisztikai Hivatal összesítése szerint 2023 első negyedévében a havi mutatóval közel azonos arányban mérséklődött a felhasznált földgáz és villamos energia mennyisége. Az EM tájékoztatása szerint több tényező együttes eredményeként a hazai gáztározók még a fűtési szezon végén is 43 százalékon állnak.

A részletezett adatok szerint 2023 márciusában a lakosság körében 26,8 százalékkal, a gazdasági szereplők esetében pedig 25 százalékkal csökkent a gázfogyasztás. A felhasználás az idei első negyedévben összesen 23,3 százalékkal esett vissza.

A hazai tárolókban jelenleg mintegy 125 százalékkal több gáz van, mint az előző fűtési szezon végén. A tavaly beszerzett különleges készlet megtartásával a korábbinál másfélszer nagyobb, 1,9 milliárd köbméternyi védett állami gáztartalék segíti a megfelelő felkészülést a következő télre, írják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!