Mediterrán ciklon szakítja ketté az országot

2023. április 13. – 10:06

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön és pénteken óriási hőmérsékleti különbség alakulhat ki hazánk egyes részei között, írja az Időkép.

Először egy hullámzó frontrendszer éri el hazánkat, melynek hatására csütörtökön a nyugati országrészben borongós, esős idő lesz, a Dunántúlon az ég is megdörrenhet. A csapadékzóna kelet-északkelet felé halad majd, de a nyugati területeken már ezen a napon is hullhat 10-20 mm-nyi csapadék.

Az Alpokalján 7-9 fok várható, de a Dél-Alföldön 18-20 fokot is mérhetünk.

Mindeközben délnyugat felől egy mediterrán ciklon érkezik, pénteken már ez a légköri képződmény alakítja időjárásunkat, legtovább északkeleten láthatjuk majd a napot, amely szépen látszódni fog a hőtérképen is:

míg az északkeleti régiókban 20-21 fokot is mutathatnak a hőmérők, addig nyugaton ennél akár 15 fokkal is hidegebb lehet, itt mindössze 6-9 fokot mérhetünk majd, de a Bakonyban ennél néhány fokkal még hidegebb lehet.

A térség felett pörgő ciklon nem hagy maga mögött szárazon egy területet sem az országban, a legtöbb eső nyugaton-északnyugaton várható, a határszélen akár egy havi csapadék is hullhat péntek estig.

Szombaton általában közepesen vagy erősen felhős időre számíthatunk az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. A Nyugat-Dunántúlon valószínű vastagabb, összefüggőbb felhőzet, máshol több-kevesebb napsütés is lehet. Összességében több helyen előfordulhat záporeső, helyenként zivatar. Hajnalban 1-6, napközben 12-17 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap a gomoly- és fátyolfelhők mellett hosszabb-rövidebb napsütés is várható. Szórványosan előfordulhat záporeső, néhol zivatar. Sokfelé megélénkül az északi, északkeleti szél. A minimum általában -1 és +5, a csúcsérték 13-19 fok között alakul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!