Lehallgatta vendégeit egy budapesti szépségközpont

2023. április 11. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

30 millió forintra bírságolt egy budapesti szépségközpontot a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság (NAIH), mert lehallgatta vendégeit – írja a NAIH közleménye alapján a Hvg.hu.

Dr. Udvari Jesszika, a budlegal adatvédelmi szakértőjének összefoglalója szerint a hatóság azután kezdett el vizsgálódni, hogy többen is bejelentést tettek arról, hogy a szépségközpont szinte minden helyiségében kamerák vannak. Olyan bejelentés is érkezett, miszerint a menedzseri irodában mind a dolgozókat, mind a vendégeket lehallgatják. A szépségközpont összesen 32 kamerát működtetett, volt belőlük az ügyfélváróban, de még a kezelő- és diagnosztikai szobákban is.

A NAIH által a helyszíni szemlén lementett kamerafelvételeken egyrészt a munkavállalók munkaállomásai voltak láthatóak, úgy, hogy minden egyes esetben láthatóak és hallhatóak a munkavállalók munkavégzés közben.

De nem csak a kamerás megfigyelés volt jogsértő: jelentős mennyiségű személyes adatot is gyűjtöttek az ügyfelektől. Arra kérték őket, hogy adják meg ismerőseik nevét és elérhetőségeit, majd ezen adatok felhasználásával ajánlottak ingyenes kezelést az érintetteknek. A vállalkozás nem adta meg a kamerák különböző helyeken való használatához a jogalapot, és a személyes adatokat az érintett személyek beleegyezése nélkül gyűjtötte.

A szépségközpontot egyébként már korábban meg is megbüntették 500, illetve 600 ezer forintra, mert nem tettek eleget a tájékoztatásnyújtási kötelezettségüknek, a hivatal kérdéseire válaszaikat csak késve és hiányosan küldték meg. A büntetést az érzékeny információk gyűjtésével, a GDPR és az Infotörvény több rendelkezésének megsértésével indokolták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!