A Kúria szerint hiába járna támogatott lakhatás a fogyatékossággal élő embereknek, ha nincs hely, akkor nincs mit tenni

2023. április 11. – 19:34

Másolás

Vágólapra másolva

Mégsem kötelezhető az állam arra, hogy támogatott lakhatást biztosítson Budapesten azoknak a halmozott fogyatékossággal élő embereknek, akikről jelenleg idősödő szüleik gondoskodnak, írja az Rtl.hu.

Korábban hat család indított pert, amit 2022-ben jogerősen meg is nyertek, ugyanis valóban jár nekik és minden fogyatékossággal élő embernek támogatott lakhatás Budapesten: az ítéletben családonként tízmillió forint sérelemdíjat is megállapított a bíróság. A Belügyminisztérium a Kúriához fordult az ügyben, amely a napokban kimondta:

az államtól nem lehet kikényszeríteni a segítséget, még akkor sem, ha törvényben meghatározott feladatát mulasztja el.

A Kúria szerint ugyanis hiába jár a támogatott lakhatás, a gyakorlatban nincsen egy darab férőhely sem a fővárosban, sem az országban, ráadásul ennek létrehozását polgári peres úton nem lehet kikényszeríteni az államtól.

A döntés alapján a tavaly megítélt tízmillió forint sérelemdíjat is vissza kellene fizetni, ha a családok felvették volna a pénzt.

A Belügyminisztérium kedden azt közölte az RTL Híradóval, hogy folyamatban van egy 25 milliárd forintos keretösszegű pályázat értékelése, amely „a támogatott lakhatás kialakítását szolgálja”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!