Jellinek Dániel közutakat is tartalmazó területeket venne badacsonyi birtokához

2023. április 11. – 07:31

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány, Badacsonytomajhoz tartozó szőlő tulajdonosa arról kapott levelet, hogy az állami vagyonkezelő több közút magánkézbe adásán dolgozik. A 24.hu kiderítette, hogy Jellinek Dániel milliárdos üzletember kezdeményezte a privatizációt, aki állítása szerint nem az utakat venné meg, hanem a hozzájuk kapcsolódó területet.

Egy egyoldalas értesítőben tájékoztatták a Gulács hegy déli lejtőjén fekvő Csángó-dűlő több ingatlantulajdonosát, hogy a vagyonkezelő tervbe vette három, eddig állami tulajdonban lévő út magánkézbe adását. Az útszakaszok a milliárdos ingatlanvállalkozó, Jellinek Dániel családi birtokát veszik körbe, sokak azonban kizárólag ezen az úton tudják megközelíteni saját birtokukat is.

A tájékoztatóból kiderül, hogy az érintett tulajdonosok is részt vehetnek az értékesítési eljárásában, már amennyiben ezen szándékukat 15 napon belül jelzik és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) értékbecslésében meghatározott forgalmi árnál magasabb ajánlattal pályáznak a több ezer négyzetmétert kitevő ingatlanegyüttesre.

A lap megkereste az MNV-t, amely nem válaszolt arra a kérdésre, hogy miért akarják eladni a területet, Jellinek Dániel azonban elárulta, hogy ő kezdeményezte az értékesítést. Jellinek az elmúlt időszakban borászattá és hozzá kapcsolódva üdülőépületté fejlesztette a Csángó-pince néven ismert pincészetet.

Jellinek kiemelte, hogy ő nem a teljes ingatlanokra, hanem az azokhoz tartozó út menti területekre jelentkezett be az állami cégnél, azaz az utakat nem venné magánkézbe.

Arról beszélt, hogy a tervezett vásárlással az elhanyagolt telkeket szeretnék helyreállítani, állítása szerint a vásárlás nem érintené az utak nyomvonalait és azok közlekedési célú használhatóságát. A 24.hu-nak egy érintett ingatlantulajdonos arról beszélt, hogy felháborítónak tartják, hogy a vagyonkezelő egyszer csak úgy dönt, hogy értékesít olyan utakat, amik évtizedek óta állami tulajdonban vannak. A lap kereste a badacsonytomaji önkormányzatot is, hogy tudnak-e a magánosítási tervről, választ azonban nem kaptak.

Jellinek Dániel csillaga az utóbbi években szépen ívelt felfelé. A Forbes becslése alapján vagyona 2021-re elérte a 189 milliárd forintot, Szakonyi Péter 2022-es gazdaglistája szerint pedig 240 milliárdja van, ezzel ő a hatodik leggazdagabb magyar.

Pénzének nagy részét abból szerezte, hogy ingatlanfedezettel ellátott követeléseket felvásárolva nehéz helyzetbe került adósok ingatlanjait szerezte meg, fő cége, az Indotek az ország egyik legnagyobb ingatlanbirodalmával rendelkezik. Meggazdagodása nem köthető a NER-hez, ugyanakkor üzleti ügyekben az utóbbi néhány évben többször bukkant fel Orbán Viktor veje, Tiborcz István oldalán, 2020-ban például jelentős tulajdonrészt vásárolt Tiborcztól az Appeninn holdingban. Tavaly a Budapest Airport Zrt. lehetséges visszavásárlásáról szóló hírekben bukkant fel Jellinek neve, a hírek arról szóltak, hogy egy a magyar állam, a Mol és az Indotek részvételével alakuló konzorcium 4,4 milliárd euróért venné vissza a repteret.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!