Villáktól és iskolai épületektől is szabadulna a főváros

2023. április 11. – 08:15

Másolás

Vágólapra másolva

61 ingatlanját tervezi értékesíteni a főváros, köztük vannak II. kerületi villák, újpesti, ferencvárosi, újbudai iskolák, a kőbányai lőtér és az egykori kispesti kultúrház is. Az eladásokból 18 milliárd bevételt vár a főváros – írja a Népszava.

A főváros vagyongazdálkodó cége, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. által értékesítésre bocsátott ingatlanok és területek között szerepel például egy Budaörsi út melletti 27,5 ezer négyzetméteres terület, amit 7 milliárdért próbálnak eladni. De szabadulnának több iskolaépülettől, üres telkektől, egy vidéki szociális otthontól, a kőbányai lőtértől és mezőgazdasági területektől is. A legértékesebb ingatlan az eladó sorba kerültek közül az XI. kerületi Rimaszombati út 2. szám alatti 14 ezer négyzetméteres volt oktatási épület.

A főváros részéről a főpolgármester-helyettes azzal indokolta a döntést, hogy az épületek közül már egyiket sem használják. Kiss Ambrus elmondta, hogy amennyiben lenne pénz a felújításukra, akkor akár hasznosíthatóak is lehetnének, jelenleg azonban csak a pénzt viszik. Az ingatlaneladásokból befolyó bevételt a közszolgáltatások működtetésére fordítja a város.

Kiss elismerte, hogy szebb időkben a különféle vagyonelemek értékesítéséből származó bevételeket fejlesztésekre, értékteremtő beruházásokra fordítanák, és nem üzemanyagot vásárolnának belőle a buszokba, vagy idősotthonokat fűtenének belőle.

Hozzátette: a város túlélő üzemmódban működik, így minden eszközt meg kell ragadni a fizetőképesség fenntartásához.

A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy az ingatlanértékesítési tervet minden évben tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés, csak azokat az ingatlanokat hirdethetik meg eladásra, amelyekre engedélyt kaptak. Kiss állítása szerint a kormánypárti képviselők sem ehhez, sem a korábbi ingatlanértékesítési tervről szóló közgyűlési vitához nem szóltak hozzá, nem volt ellenvetésük. Budapest vagyonának 2016-ban még 84 százalékát tették ki ingatlanjai. Ezek többsége azonban nem eladható, mindössze két százaléka értékesíthető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!