Az ügyészség szerint nem történt bűncselekmény Orbán toszkánai kiruccanásakor

2023. április 6. – 11:02

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség kivizsgálta Hadházy Ákos parlamenti képviselő feljelentését, és megállapította, hogy Orbán Viktor miniszterelnök február–márciusi, honvédségi repülőgéppel történt részben hivatalos, részben magánjellegű utazásakor nem történt bűncselekmény. Hadházy Ákos országgyűlési képviselő hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt tett feljelentést a miniszterelnök február végi, Pisában tett kiruccanása miatt, mert az az utazás már nem kötődött a hivatalos programjához.

Az ügyészség sajtóközleményében azt írja, hogy más országok gyakorlatához hasonlóan a miniszterelnök állami érdekből kap személyi védelmet. A védelem kiterjed a védett személy életének, testi épségének megóvására, közlekedésének biztosítására. A személyi védelem a miniszterelnököt nemcsak hivatali tevékenységével összefüggésben illeti meg, hanem szabadsága, magánprogramjai alatt is.

A jogszabály alapján a honvédségi személykísérés technikai segítséget kiterjeszti a politikai felső vezető házastársára is, amennyiben a házastárs a politikai felső vezetővel utazik.

A személyi védelem nem miniszterelnöki juttatás, hanem állami kötelezettség, így a költségei szükség szerint az államot terhelik – írja az ügyészség.

Korábban Gulyás Gergely is megerősítette, hogy Orbán Viktor magánprogramon vett részt Olaszországban, és ez indokolta a gép kitérőjét. A Kormányzati Tájékoztatási Központ az RTL-lel azt közölte, hogy technikai landolásnál szállt ki Pisában Orbán Viktor a fővárosba tartó honvédségi gépből. Az RTL-nek ugyanakkor egy légiközlekedési szakértő azt mondta, technikai landolásnál nem száll ki az utas a gépből, ráadásul ha az útvonalterv szerint a gépnek Kairóból Budapestre kellett repülnie, akkor is legfeljebb néhány tíz kilométerre térnek ki, hogy leszálljanak egy repülőtéren, nem pedig a Hadházy által korábban is emlegetett ezer kilométerre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!