Északkeleten már havazik, a Zemplénben tíz centi hó is eshet

2023. április 6. – 07:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint 10 centinél is több hó is eshet a Zempléni-hegységben csütörtökön, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségében akár a sík területeken is összejöhet az öt centis hótakaró.

Az OMSZ délelőtt fél tízkor jelezte, hogy az ország északkeleti részein már el is kezdődött a havazás, „arrafelé a nap folyamán jó pár centis megmaradó hóréteg kialakulása várható, főleg Szabolcs térségében”.

Mint írták, az északkeleti országrészben péntek estig több hullámban, változó intenzitással várható havazás, havas eső.

Kiemelten Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségében (illetve Hajdú-Bihar északkeleti részén, a Bodrogközben, valamint nagyobb valószínűséggel Borsod keleti részén) síkvidéken 5 centimétert, lokálisan, illetve a Zempléni-hegységben péntek estig 10 centimétert is meghaladó friss tapadó, olvadozó hóréteg gyűlhet össze. Csütörtök délutántól, estétől a Bükkben és a Mátrában is havazásba válthat a csapadék, a magasabban fekvő részeken néhány centiméteres hóréteg alakulhat ki. Az erős északi, északkeleti szél napközben a Bodrogközben és Szabolcsban hordhatja a havat az OMSZ előrejelzése szerint.

A csütörtöki időjárás úgy néz majd ki, hogy kelet felől tovább vastagszik a felhőzet, így egyre nagyobb területen erősen felhős vagy borult lesz az ég, míg nyugat felé haladva több napsütés valószínű a fátyol- és gomolyfelhők mellett. Eleinte az északkeleti megyékben fordulhat elő vegyes halmazállapotú csapadék, kezdetben főként havazás, havas eső, majd kissé nyugatabbra tolódik a csapadékzóna. A havazás esélye északkeleti harmadban a legnagyobb.

Az északi, északnyugati szél az Észak-Dunántúlon és az északkeleti harmadban nagyobb területen megerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7 és 12 fok között alakul, de az északkeleti harmadban több fokkal hűvösebb idő valószínű. Késő estére 0 és +5 fok közé csökken a hőmérséklet.

Az Időkép szerint pénteken eleinte még északkeleten és a hegyekben havazhat, majd napközben egyre inkább az eső lehet a jellemző csapadékforma, a havazás a magasabb hegycsúcsokra szorul vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!