Kitesz magáért a szeszélyes április: esik a hó a délkeleti országrészben

2023. április 4. – 12:07

Másolás

Vágólapra másolva

A délkeleti, keleti tájakon kisebb-nagyobb intenzitással havazik, a viharos szél hófúvást okoz, közölte az Időkép.

Mint írják, visszatértek a fagyok és a télies időjárás, reggel óta a délkeleti, majd keleti tájakon fordul elő havazás. Eleinte néhol szállingózott, délelőtt egyre több helyen alakult ki havazás, néhol intenzíven hull a hó, valamint a viharos szél azóta nem egy helyen hordja a havat.

Esik a hó többek között Mezőhegyesen, amit az időjárási oldal egyik követője küldött be:

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán megerősítette a hírt, és képet is közölt a havazás által érintett területekről:

Forrás: Az OMSZ Facebook-oldala
Forrás: Az OMSZ Facebook-oldala

Az MTI híradása szerint Szerbiában kedd reggelre 10-30 centiméternyi hó esett, emiatt az ország nagy részén a közlekedés is nehezebbé vált. De havazik Erdélyben is, több megyében korlátozásokat vezettek be.

A következő napokban is számítani kell a hóra

Az OMSZ szerint tőlünk délkeletre, majd keletre egy ciklon örvénylik, amely a hét második felében „visszakanyarodik”, azaz retrográd módon, kelet felől ér el bennünket ismét. Ez napközben több napsütést, éjszaka viszont fagyveszélyt okoz (főleg szerda, csütörtök hajnalban). A húsvéti ünnepi időszakról elmondható, hogy a ciklon egyre jobban fölénk húzódik, ezzel együtt pedig szakadozottabbá válik majd a felhőrendszere.

Csapadék tekintetében már jóval nagyobb a bizonytalanság, de a friss előrejelzések alapján elmondható, hogy eleinte délkeleten, keleten, majd szombaton már nagyobb területen van esély csapadékra.

A következő napokban az eső mellett lehet havas eső, néhol akár hó is, majd a hétvégén már egyre inkább eső, záporeső lesz a jellemző.

Hőmérséklet tekintetében továbbra is az átlagosnál hűvösebb időre számíthatunk, a hétvégére csökken jelentős mértékben a fagyveszély.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!