Egy balatoni szállásadó bekamerázta a jakuzzit, több millió forintos büntetést kapott

2023. április 4. – 16:07

Másolás

Vágólapra másolva

Egy balatoni szállásadó nemcsak a szálláshely kapuját, parkolóját, recepcióját, étkezőjét és udvarát kamerázta be, hanem a teraszon álló jakuzzit is, ahol a vendégek beszélgetéseit is rögzítette – írja a likebalaton.hu.

A területen két kamerarendszert is működtetett. Az egyik fix analóg kamerákból állt, amelyek csak élőképet közvetítettek, a második IP-kamerákból, amelyek képet és hangot is rögzítettek. Ezek a kamerák mozgásra aktiválódtak, és kezdték meg a rögzítést.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az analóg kamerarendszer útján megvalósuló adatkezelést jogszerűnek találta. Ez vette a parkolót, illetve a kaputól a szálláshely bejáratáig terjedő sávot. A hatóság szerint ezek a kamerák vagyonvédelmi célt töltöttek be, látható helyen voltak elhelyezve, ráadásul csak élőképet vettek, nem tárolták a felvételeket. A recepciónál elhelyezett kamera használatát is jogszerűnek találták.

Az étkezőt és a teraszt megfigyelő kamerák esetében azonban arra jutott a hatóság, hogy a kamerafelvételek alapján

a vendégek „nem voltak tisztában azzal, hogy őket a jakuzzi használata közben kamerával megfigyelik, róluk felvétel készül intim szituációk közben”.

A hatóság szerint a szállásadó „nem nyújtott átlátható, könnyen hozzáférhető tájékoztatást az érintetteknek a kamerarendszer útján megvalósuló adatkezelésről, illetve a közölt információk tévesek, félrevezetőek voltak”. Ezért kötelezték az étkezőt, az udvart és a jakuzzit megfigyelő kamerák leszerelésére, és hárommillió forintos adatvédelmi bírságot is ki kell fizetnie.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!