A KRÉTA-ban ismét „foglalkozások” szerepel a „tanórák” helyett

2023. április 3. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

„A tanórák szó foglalkozásokra cserélődött a központi Kréta elektronikus naplóban. Aki nem foglalkozik mélyebben vele, nyilván azt gondolhatja, nincs jelentősége. Stilisztikai dolog”

– hívta fel a figyelmet a változásra L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője és az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója a Facebookon. L. Ritók Nóra szerint nem csak stilisztikai változásról van szó, ugyanis a tanórát eddig csak képesített szakember tarthatta, foglalkozást viszont bárki tarthat. Megkerestük az ügyben a Klebelsberg Központot, arra voltunk kíváncsiak, mi az oka a változásnak, és ennek milyen következménye lehet a jövőre nézve. Frissítés: A Klebersberg Központ hétfői válaszában azt írta:

„Nincs szó a tanóra átnevezéséről, egy technikai frissítésben történt tévedés, már ma este visszaáll a korábbi megnevezés.”

Hétfőn este frissítés miatt egy ideig nem volt elérhető a KRÉTA rendszer, utána már valóban a „tanórák” szó szerepelt a „foglalkozások” helyett.

Hétfőn délután még a "foglalkozások" szó szerepelt a KRÉTA rendszerben – Fotó: Telex
Hétfőn délután még a "foglalkozások" szó szerepelt a KRÉTA rendszerben – Fotó: Telex

Korábban Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja lapunknak azt mondta: jogszabály rögzíti, hogy milyen képesítés szükséges a tanórák megtartásához, viszont egy foglalkozásra bárki beküldhető. Ráadásul a foglalkozás megnevezés a jogszabályban nem szerepel, ott csak „egyéb foglalkozás” van. Az egyéb foglalkozás megnevezés pedig nem a hagyományos tanórák megtartását, hanem a szakkört, a korrepetálást, egyéni foglalkozást, napközit, tanulószobát jelenti.

Nagy Erzsébet szerint a változtatással megnyílna a lehetőség arra, hogy ne csak pedagógusok nevét tudják beírni a foglalkozásokhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!