Konténerházat intézett a falu Bélának, az utcára került kübekházi férfinak

2023. április 3. – 16:35

Konténerházat intézett a falu Bélának, az utcára került kübekházi férfinak
Fotó: Bálint András / Szegeder

Másolás

Vágólapra másolva

A dél-alföldi Kübekházán közösségi akciót hirdettek Balla Béla, az otthontalanná lett helyi közmunkás felkarolására: a lakosok összefogásban segítették, ki-ki a maga módján, míg az önkormányzat telket biztosított. A közmunkásként dolgozó Béla, hogy ne kerüljön utcára, egy konténerházat kapott a községben, meg sok szorgos kezet, amelyek folyamatosan dolgoznak, hogy húsvét szombatjára minden a helyére kerüljön.

A Szegedtől nagyjából 18 kilométerre, a magyar–román–szerb hármas határnál fekvő kis faluban, Kübekházán élő Balla Béla események szerencsétlen sorozata után vesztette el a tetőt a feje fölül. Balla úr korábban elhunyt édesanyja házában lakott, ám az ingatlant elárverezték, mivel a férfi nem tudta kellő időben megfizetni az édesanyja után maradt adósságokat.

Tiny house a körforgalomban

A közmunkásként dolgozó férfi rövid ideig egy ismerősénél húzta meg magát, amikor onnan is mennie kellett, nem maradt más, csak az utca. Molnár Róbert, a település ellenzéki polgármestere és a falu önkormányzata ekkor lépett közbe, és fogadták be a férfit először a polgármesteri hivatalba. Később úgy döntöttek, hogy Balla maradék pénzén és a falusiak segítő szándékán intéznek neki otthont. A férfi így kapott egy konténerházat a falu szélén lévő körforgalomnál.

Az árverés és az adósságok okán körülbelül 3,5 millió forinttal kongott a persely, ebből a faluban még egy telket sem tudtak volna venni. Kezdetben arra gondoltak, hogy a szerb határon túl szereznek egy kis házat a hajlék nélkül maradt férfinak, de ez a határátkelő nyitvatartása miatt sok bonyodalmat okozott volna a közlekedésben. A megye határain kívül is érdeklődtek ingatlanok után, de arra sem volt elég a pénz.

„Hirdettünk egy ilyen akciót, hogy összefogás Béláért”

– mesélte a polgármester.

Balla Béla új otthona előtt – Fotó: Bálint András / Szegeder
Balla Béla új otthona előtt – Fotó: Bálint András / Szegeder

A végleges megoldás egy, a faluszéli körforgalom mellé épített konténerház lett. A telek, amire az építmény került, bár önkormányzati tulajdon, Ballát biztosították, hogy amíg csak él – és a jelenlegi testület vezeti a települést –, ott nyugalomban lesz. A polgármester a jövőbeli testületek nevében azonban nem mert garanciát vállalni.

Magát a házat, illetve annak berendezését majdnem teljes egészében Balla fizette, amire pedig a 3,5 millió forintból nem futotta, azt a falusiak adták össze neki saját erejükből, például volt, aki függönyt varrt a házba. A tetőszerkezet farészét ingyen kapták, a munkálatokhoz nélkülözhetetlen szakemberek sem kértek pénzt a munkáért, akárcsak a festő vagy a villanyszerelő, díjmentesen kötötték be a vizet és a klímát is, és még a kertet is kollégák, barátok segítettek rendbe tenni.

Húsvétra el is készül

A körülbelül tizenhárom négyzetméteres belső tér jobb oldalára kerül majd a férfi ágya, illetve a néhány ruhájának elegendő ruhásszekrény. A bal oldalon vizesblokk lesz kis vécével, zuhanykabinnal, vele szemben az aprócska konyha. A hely nem nagy, de a segítők szerint ízlésesen, stílusosan tudják majd elrendezni a dolgokat.

Ottjártunkkor a konyha falát mázolták épp, a divat szerint feketére, kint a tetődeszkák kapták meg az utolsó réteg festéket, sor került a televíziókábel fixálására, és a kertben is sürögtek-forogtak Balla ismerősei, kollégái. Volt, aki a frissen ültetett virágokat és a kis ezüstfenyőt locsolta, mások a kertet ásták, maga a házigazda pedig a telek hátuljában húzkodta a gyomot.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Miközben körbejártunk, a falu polgármestere elmesélte, hogy a munka nagyjával már szerencsére készen vannak, de szorítja őket a határidő, húsvét szombatján ugyanis vendégeket várnak és bográcsozást terveznek a konténerház átadására.

Rendőr a fővárosban, majd lakatos

Balla Bélának nem sok beleszólása volt szerencsétlen helyzetébe. „Terhelt családi háttérben szocializálódott, terhelt örökség folytán nővére kifizetése és egyéb adósságok után három és fél millió forintja maradt” – mesélte a polgármester. Életét munkával töltötte, a 70-es évek végén Budapesten volt rendőr, majd főleg lakatosként dolgozott. Köszörült, hegesztett a szegedi gumigyárban, illetve a Magyar Államvasutak szegedi műhelyében is. Amikor onnan tisztázatlan körülmények között távoznia kellett, a munkaügyi hivatalhoz fordult, de elhelyezését nem sikerült megoldani.

Végül a kübekházi önkormányzat alkalmazottja lett közmunkásként, havi bruttó jövedelme a törvényben előírt bruttó 116 ezer forint, ami nettó 74 ezer forint. Az önkormányzat látja, hogy ez 2023-ban nem igazán sok, rendszeresen osztanak is ételt a közmunkásoknak, hogy csökkentsék a terheket.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

A polgármester szerint a körülmények semmiféleképpen sem nevezhetők kielégítőnek, a kormány a közfoglalkoztatotti fizetésekkel csak „konzerválja a szegénységet”. Úgy tartja, hogy az önkormányzatokat mostohagyerekként, és nem felkarolni szükséges kis testvérként kezeli a kormány. „Ha partnernek tekintene bennünket a hatalom, kivirágozna ez az ország.”

Kübekháza az elmúlt hetekben gyakran szerepelt a hírekben. Egyike volt azon településeknek, amelyen egy októberi törvénymódosítás okán az egyház ingyen átvette volna az iskolát és az óvodát. A falu esetében ez végül nem történt meg, Kiss-Rigó László püspök és a szeged–csanádi egyházmegye végül elállt ettől az igényétől.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!