Spiegel: Maffiamódszerekkel szorítaná ki az Orbán-kormány a német cégeket Magyarországról

2023. április 2. – 13:16

Másolás

Vágólapra másolva

Részletes cikk jelent meg a német Spiegel online kiadásában, amiben azzal foglalkoznak, hogy a magyar kormány hogyan próbálja kiszorítani a német cégeket az országból. Az írásban, aminek központi témája Orbán Viktor és az ő viszonya a német iparhoz, a szerző konkrét példának jelöli meg, amikor két németországi építőipari beszállítócég, a Heidelberg Materials és a Schwenk Zement vezetői levelet kaptak egy – a Transparency International szerint kormányközeli – magyar vállalkozótól arról, hogy felvásárolnák a két cég magyarországi leányvállalatát, a Duna-Dráva Cement Kft.-t.

A vállalkozó a levélben magára egy gyorsan növekvő cégcsoport vezetőjeként hivatkozott. A Spiegel szerint a magyar cég annyira visszautasítatlannak gondolta saját ajánlatát, hogy levelében meg sem kérdőjeleződött, akarnak-e a németek az eladásról tárgyalni, hanem csak annyit kért, hogy a tárgyalások minél hamarabb kezdődjenek meg.

Az ilyenek mellett vannak kevésbé barátságos és direktebb módszerek is, írja a lap. Felidézi, hogy ilyen volt, amikor megtiltották a Duna-Dráva Cementnek, hogy engedély nélkül külföldre exportáljon, illetve amikor bevezették a bányászatot terhelő extraadót, aminek következtében a két német cég magyar leányvállalatánál veszteséges volt minden egyes zsák eladott cement.

Az építőipar mellett foglalkozik a cikk a kiskereskedelmet és az abban érdekelt német cégeket érintő magyar szabályokkal, mondván: Orbán Viktort rosszul érinti, hogy a hazai kiskerpiacot a Lidl, Spar, Aldi triumvirátus uralja. A szektort érintő odakapásnak jellemzik az árstopot és annak betartatását, a szabályok megszegésének szankcionálását. Ezenkívül a cikk szerint a külföldi cégeket egyfajta szelepként is használná Orbán, amin az emberek ki tudják ereszteni az infláció okozta feszültséget.

A szerző hivatkozik egy felmérésre, ami szerint

a Magyarországon működő német érdekeltségű cégek 18 százaléka a jogbiztonsággal kapcsolatos aggályait látja a legnagyobb befektetési kockázatnak.

A közelmúltban több mint egy tucatnyi cég tömörült érdekvédelmi szervezetbe, miután úgy érzik, hogy veszélyben van a működésük a kormány jól felismerhető sémáján alapuló taktikázása miatt. Ennek a képlete jellemzően ugyanaz: rendeletekkel ellehetetlenítik egy cég működését, majd megjelenik egy jó szándékú kormányközeli üzletember, aki felajánlja, hogy megvásárolná a céget, hogy még dinamikusabban tudjon erősödni cégcsoportja.

Orbán egyik legnagyobb kritikusa, a kereszténydemokrata CDU konzervatív politikusa, Gunther Kristbaum. A cikkben azt mondja: Orbán Viktor azzal, hogy rendeletekkel cégeket ellehetetlenít, majd a holdudvarához tartozó üzletemberekkel felvásároltat, olyan maffiamódszereket használ, amit az Európai Unióban elképzelhetetlennek tartott korábban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!