Egyre többször kötözik le a betegeket, mert nincs elég ápoló a kórházakban

2023. március 31. – 13:43

Másolás

Vágólapra másolva

A betegek lekötözése miatt az alapvető jogok biztosa már öt éve felkérte az egészségügyért felelős minisztert, hogy korlátozza a szabályozó intézkedéseket, de nem változott semmi. A Társaság a Szabadságjogokért civilszervezet egy hónapja újra az ombudsmanhoz fordult – írja az rtl.hu.

A korábbi ombudsman a betegek korlátozására vonatkozó szabályozás pontosítását kérte még 2017-ben. A TASZ most erre hivatkozva kért utóvizsgálatot a jelenlegi ombudsmantól, Kozma Ákostól, mivel máig nem tettek eleget a kérésnek.

A TASZ-hoz érkező megkeresésekből az rajzolódik ki, hogy a kórházi személyzet hiánya miatt egyre gyakoribbak azok az esetek, amikor a betegeket lekötözik, mert az emberhiány miatt nem tudnak megfelelően odafigyelni rájuk.

A jogvédő szervezet szerint az is előfordul, hogy lekötözve és kiszáradva találnak rá egyesek a kórházban ápolt családtagjaikra. Mindezt azért, mert a személyzet nem tud rájuk nézni annyiszor, ahányszor indokolt lenne. Állítólag olyan beteget is lekötöztek, aki a kezelés visszautasításának jogával élve el akarta hagyni a kórházat, de a kapuból visszafordították.

Az alapvető jogok biztosa már 2017-ben kapott olyan bejelentést, amiben arról panaszkodtak, hogy egy beteget – aki kétheti kórházi lét után egy fertőzésben meghalt –, többször is kikötözve talált családja a kórházban. A Tolna megyei kórház akkor azt állította, hogy a néhai beteg a kanüljét többször kitépte vagy húzogatta, ezért kötözték le.

Az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke korábban azt mondta, hogy a fizikai korlátozás sokszor kiváltható, ha elegendő szakképzett személyzet – azaz ápoló – áll rendelkezésre. A 2017-es nyomán, az akkori ombudsman felkérte az emberi erőforrások miniszterét arra, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket, hogy mielőbb szülessen rendeleti szabályozás a nem pszichiátriai osztályokon kezelt betegek esetén alkalmazható korlátozó intézkedésekről.

Azt, hogy mikor várható előrelépés a szabályozás alakításával kapcsolatban, azt nem tudni. Az rtl.hu megkeresésére az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala azt válaszolta, hogy állampolgári panaszbeadvány nyomán folyamatban van az ügy, de nem adhatnak előzetesen tájékoztatást arról, hogy mi lesz az eljárás eredménye és milyen intézkedést tesz az ombudsman.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!