Medián: A fideszesek szerint a szankciók, az ellenzéki szavazók szerint a korrupció tehet leginkább a gazdasági válságról

2023. március 29. – 15:34

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar lakosság többsége súlyosnak érzi a magyar gazdaságra nehezedő válságot, az okok tekintetében viszont nem akkora az egyetértés. A Fidesz szavazói szerint leginkább a szankciók tehetnek róla, az ellenzéki pártokra szavazók viszont inkább a korrupciót okolják – derül ki a Medián közvélemény-kutatásából, amit a hvg.hu számára készített február végén.

Abban egyetért az ország, hogy gazdasági válság van, a súlyosságáról megoszlanak a vélemények

A teljes szavazókorú lakosság 35 százaléka nagyon súlyosnak, 48 százaléka pedig elég súlyosnak ítélte a gazdasági válság súlyosságát, és csupán 2 százalékuk válaszolta azt, hogy véleménye szerint nincs válság Magyarországon.

A Fidesz szavazói ennél egy fokkal derűlátóbbak: 49 százalékuk elég súlyosnak ítélte a gazdasági helyzetet, de csak 15 százalékuk tartotta nagyon súlyosnak. 31 százalékuk mondta nem olyan súlyosnak, 4 százalékuk szerint pedig nincs válság.

Az ellenzéki szavazókat három csoportra bontotta a Medián. Külön mérte a 2022-es választáson együtt indult pártok (ellenzéki összefogás) szavazóit, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) szavazóit és a Mi Hazánk Mozgalom táborát.

Az ellenzéki összefogásra szavazók a legborúlátóbbak: több mint felük (57 százalékuk) nagyon súlyosnak ítélte a gazdasági válságot. Az MKKP szavazóinak körében 53 százalékkal, a Mi Hazánk szavazóinak körében pedig 55 százalékkal vezet az „elég súlyos”. A nem kormánypárti oldalon a Mi Hazánk szavazóinak körében vannak a legtöbben azok, akik szerint ma Magyarországon nincs is gazdasági válság: 2 százalékuk válaszolta ezt.

A fő okok: korrupció, gazdaságpolitika, háború, szankciók

A Medián közvélemény-kutatói arra is rákérdeztek, milyen okok állhatnak a gazdasági válság mögött. A megkérdezetteknek az alábbi opciókat kellett egy 100 fokos (100 = nagyon nagy szerepe van) skálán értékelniük: korrupció, „a kormány elhibázott gazdaságpolitikája”, háború, szankciók, koronavírus, időjárás, bevándorlás.

A teljes szavazókorú népesség szerint leginkább a korrupció (77 pontot ért el) tehet a válságról. Ezt követi a kormány gazdaságpolitikája, majd a háború és a szankciók. A többit, koronavírust, időjárást és bevándorlást 47 és 41 fok közé értékelték.

„Annak, hogy a pártszimpátiában megmutatkozó Fidesz-többség ellenére a kormánykritikus szempontok kerültek a lista élére, az lehet a magyarázata, hogy ezeket még a kormánypárti szavazók egy része is a magáévá tette, a tavaly együtt indult ellenzéki pártok híveinek elsöprő többsége (és a Kétfarkú Kutya Párt szavazóinak jó része) pedig egyértelműen ezekben találja meg a válság elsődleges kiváltó okait” – írja a Medián.

Az ellenzéki összefogás és az MKKP szavazói körében is hasonlóan alakult a dobogó: Az összefogás és az MKKP szavazói szerint is leginkább a korrupció tehet a válságról (92 és 93). Ezt követi a gazdaságpolitika és a háború.

A Mi Hazánk szavazói is a korrupciót okolják leginkább, de körükben csak 73 pontot ért el, míg a dobogó harmadik fokán a háború helyett a szankciók állnak a jobboldali párt követői szerint.

A Fidesz szavazói teljesen máshogy látják a helyzetet: szerintük egyértelműen a szankciók a válság elsődleges kiváltó okai (77), amit a háború (76) és a bevándorlás (61) követ. Érdekesség, hogy a bevándorlás mindhárom ellenzéki szavazótábor körében az utolsó helyen végzett.

A fideszesek szerint a kormány gazdaságpolitikája tehet a legkevésbé a gazdasági válságról.

Módszertan

A felmérést február 21-e és 27-e között készítette a Medián, 1000 fős reprezentatív minta telefonos megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait súlyozással korrigálták, így az jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. (Hibahatár a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3,5 százalék.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!