Esik a hó a Kékestetőn

2023. március 27. – 12:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az Időkép a Twitter-oldalán osztotta meg, hogy havazás váltotta az esőt a Kékestetőn:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán azt írja, hogy a ciklon hátoldalán már megindult a hideg levegő beáramlása hazánkba, élesedik a légnyomáskülönbség a Dunántúlon. Ennek hatására nagy területen támad fel az északnyugati szél, csaknem országszerte erős, többfelé viharos lökésekre (ált. 70-90 km/h) számíthatunk ma. Emiatt az OMSZ másodfokú figyelmeztetést adott ki az ország nagy részére.

A csapadékzóna fokozatosan a keleti tájak fölé helyeződik, a hideg levegő beáramlásával párhuzamosan pedig estétől az északkeleti tájakon havas eső, havazás is kialakulhat. Ugyanakkor megmaradó hóréteg kialakulása síkvidéken nem várható.

Az Időkép cikke szerint már egyhavi csapadék is lehullott délnyugaton a vasárnap este óta tartó esőzés következtében, Somogyban és Zalában több helyen is 30 mm-nél több eső esett reggelig. A legtöbb eső, 37 mm Csurgón esett hétfő reggel 7 óráig.

Az OMSZ előrejelzése szerint kedden felhőátvonulások várhatók többórás napsütéssel. Elszórtan valószínű vegyes halmazállapotú záporos csapadék, zivatar. Az északnyugati szél újra nagy területen megerősödik, viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4–9 fok között valószínű.

Szerdán napközben jobbára felhős idő valószínű, azonban legfeljebb csak néhány helyen fordulhat elő jelentéktelen eső. Időnként megélénkül a nyugati, délnyugati szél, egy-egy erős lökés is előfordulhat. Hajnalban sokfelé kell számítani fagyra, helyenként akár erősebb fagyra is: általában -7 és +2 fok közé hűl le ekkorra a levegő, de a szélvédett északkeleti vidékeken -8, -10 fok körüli értékeket is mérhetnek. Délután 7-13 fok várható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!