Cselédként dolgoztattak egy férfit és egy mélyszegénységben élő hatfős családot Borsodban

2023. március 27. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

Két éven át cselédként dolgoztatott egy férfit és egy mélyszegénységben élő hatfős családot két férfi és egy nő egy borsodi kistelepülésen, az ügyészség emberkereskedelem, kényszermunka és könnyű testi sértés miatt emelt vádat ellenük. A vádirat szerint nehéz fizikai munkára kényszerítették őket, és fizetségként csak ételt, napi két liter bort és ruhát adtak nekik. Az egymással rokoni kapcsolatban lévő két férfi és egy nő 2018 elejétől 2020. február végéig fatelepükön és egy vegyesboltban nehéz fizikai munkára bírta rá a férfit, és amikor már nem bírt dolgozni, megfenyegették. Fizetésként ételt, napi két liter bort adtak neki, pedig az alkalmi munkáért 7-10 ezer forint járt volna neki. Mivel ezt nem fizették ki neki, a két férfi és a nő összesen ötmillió forinttal károsította meg a férfit.

De nemcsak a férfit kényszerítették munkára, egy, a településen lakó hatfős, rendszeres jövedelemmel nem rendelkező családot kiszolgáltatott helyzetükkel visszaélve, vállalkozásaikban nehéz fizikai munkavégzésre bírtak rá, miután a házuk lakhatatlanná vált. Elköltöztették őket és bérleti díjat szedtek tőlük.

Amikor a család férfi tagja nem volt hajlandó dolgozni, megkeresték, a munkahelyre vitték, és veréssel vették rá a munkára. Fizetségként a család is csak a napi szükségleteiket épphogy kielégítő ételt és italt, és ruházatot kapott, ritkán, minimális pénzbeli juttatást. Az alkalmi munkáért napi 7-10 ezer forintot kellett volna fizetni, a vádlottak azonban készpénzt nem adtak, így heti 5 munkanappal számolva, közösen, összesen 36 millió forint összegű jogtalan előnyt szereztek.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő két férfi és a bűnügyi felügyelet alatt álló nő vádlottal szemben – akik közül az egyik férfi vádlott büntetett előéletű, míg vádlott társai büntetlenek – fegyházbüntetést, pénzbüntetést és közügyektől eltiltást, valamint vagyonelkobzást indítványozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!