Egy értelmi fogyatékkal élő lány szexuális zaklatásával gyanúsítják egy gyerekotthon ápolóját

2023. március 27. – 08:11

Másolás

Vágólapra másolva

Csak nemrég, március 10-én zárta le a rendőrség annak a középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő, 16 éves lánynak az ügyét, akit három éve egy gyerekotthon ápolója szexuális zaklathatott – írja a Blikk. A Fővárosi Főügyészség a lap megkeresésére közölte, hogy az ügyben szexuális erőszak minősített esete miatt folyik az eljárás, amelynek egy gyanúsítottja van.

A most 16 éves Szirka édesanyja a lapnak azt mondta, hogy lánya nehezen kommunikál, és más gondok is voltak vele, ezért oktatása 2020-ban megszakadt. Ezt megelőzően egy alapbetegsége mellett felmerült az autizmus és egy enyhe fogyaték, ezért sok vizsgálatra vitte, hogy kiderüljön, mi baja lehet. „2018-ban itthon kapott egy nagyon súlyos epilepsziás rohamot. A Heim Pál kórházban kezelték, ahol lumbálták, mert agyvelőgyulladásra gyanakodtak. Nagyon sok gyógyszert kipróbáltak rajta, amitől a mentális állapota rohamosan romlott. Folyamatosan vitt minket a mentő a kórházba.”

Lánya ezután került be a Kornis Klára Gyermekotthonba, ezzel együtt pedig gyámot rendeltek ki számára. Amikor bement hozzá, azt tapasztalta, hogy lánya javítóintézetbe került, teste pedig kék-zöld foltokkal volt tele. Segítséget akkor hiába kért. Ezután az is kiderült, mondta a lapnak az anya, hogy a lányt szexuálisan zaklatta egy ápoló: az egyik nevelő ugyanis látta, amint a férfi Szirka mellét fogdossa a póló alatt, majd ráhajol a gyerekre, aki szerint az ápoló a nadrágjába is benyúlt. A gyám a történtek miatt feljelentést tett a rendőrségen.

A lap kereste a gyámot is, aki azt mondta, nem nyilatkozhat. A területi gyermekvédelmi szolgálattól nem kaptak választ, a Belügyminisztériumtól pedig annyi érkezett, hogy „2020. november 6-án az Emberi Erőforrás Minisztériumához (EMMI), 2022. augusztus 15-én pedig a Belügyminisztériumhoz (BM) érkezett beadvány. Az EMMI megtette a szükséges intézkedéseket, és azokról részletesen tájékoztatta a beadvány előterjesztőjét”.

A Blikk úgy tudja, hogy a Belügyminisztérium hiánypótlást kért a beadvány előterjesztőjétől, vagyis az anyától, mert a kirendelt gyám miatt neki nem volt a meghatalmazása alkalmas arra, hogy a kiskorú képviseletét ellássa. „A hiánypótlási felhívásnak azonban a beadvány előterjesztője a mai napig nem tett eleget” – írták, a lap pedig hozzáteszi, ilyet mindaddig az anya nem is tud beadni, míg lányának kirendelt gyámja van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!