15 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma az elmúlt egy évben

2023. március 24. – 10:20

Másolás

Vágólapra másolva

A 15–74 éves munkanélküliek száma tavaly december és idén február között az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest 15 ezerrel nőtt – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), írja az MTI. Közben ugyanebben az időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 15 ezerrel több. A foglalkoztatás és a munkanélküliség együttes növekedése a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint azt jelzi, hogy a munkaerő-állomány aktivitása növekedik, azaz egyre többen jelennek meg a munkaerőpiacon olyanok, akik korábban nem voltak láthatók. A Portfolio elemzése szerint a következő hónapokban tovább nőhet a munkanélküliség, miután a magyar gazdaság recesszióban van.

A KSH részletesebb adatai szerint a munkanélküliek száma jelenleg 199 ezer, a munkanélküliségi ráta 0,3 százalékponttal, 4,1 százalékra nőtt. A munkanélküliségi ráta a munkanélküliek számának és a gazdaságilag aktív népességnek egymáshoz viszonyított aránya. Korosztályos bontásban a 15–24 évesek között a munkanélküliek száma 34 ezer, munkanélküliségi rátájuk 11,2 százalék volt. Az összes munkanélküli 17 százaléka ebből a korcsoportból került ki. A 25–54 éves korosztály 3,7 százalékos munkanélküliségi rátája 0,4 százalékponttal, míg az 55–74 éveseké 0,2 százalékponttal, 3,2 százalékra emelkedett. A munkakeresés átlagos időtartama 9 hónap volt, a munkanélküliek 30,7 százaléka legalább egy éve keresett állást – tette hozzá a KSH.

Idén februárban a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 691 ezer volt,

26 ezerrel több, mint egy éve. Viszont a hazai munkaerőpiacon dolgozók száma 12 ezerrel, a külföldön dolgozóké 13 ezerrel nőtt. Közben a közfoglalkoztatottaké 10 ezerrel csökkent.

A fiatalok (15–24 éves) korcsoportjában a foglalkoztatottak száma 268 ezer volt, foglalkoztatási rátájuk 0,2 százalékponttal, 27,3 százalékra csökkent. Az úgynevezett legjobb munkavállalási korú (25–54 éves) népesség körében a foglalkoztatási ráta nem változott számottevően, 87,7 százalék volt, míg az idősebb (55–64 éves) korosztályban 2,6 százalékponttal, 67,1 százalékra emelkedett.

A Portfolio Virovácz Péternek, az ING Bank vezető közgazdászának elemzésére hivatkozva azt írja, hogy legutóbb 2021 első felében volt ilyen magas a munkanélküliségi ráta. Szerinte az aktívak számának növekedése azt jelzi, hogy a magas inflációs környezetben egyre többen térnek vissza inaktivitásukból, és kezdenek aktív munkakeresésbe. Ezzel nemcsak hogy az aktívak számát növelik, de mivel a vállalatok nagyjából fele a kialakult gazdasági helyzetben létszámstopot rendelt el, nem is tudnak azonnal elhelyezkedni, így az új álláskeresők a hivatalos munkanélküliségi statisztikákat is növelik.

Előrejelzése alapján a magyar gazdaság még 2023 elején is technikai recesszióban maradhat, és a második negyedévben is inkább stagnálás körüli állapotra számít. A gazdaság fokozatos helyreállása az év második felében kezdődhet meg.

Mindezek alapján a munkanélküliségi ráta valahol 4,5 százalék körül tetőzhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!