Meghalt T. Sós Vera Széchenyi-díjas matematikus

2023. március 22. – 20:38

Másolás

Vágólapra másolva

Életének 93. évében szerdán elhunyt T. Sós Vera Széchenyi-díjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, a számelmélet és a kombinatorika nemzetközileg elismert, iskolateremtő kutatója – közölte az MTA szerdán.

T. Sós Vera úttörő eredményeket ért el, és új kutatási irányokat indított a matematika két különböző ágában, a számelméletben és a kombinatorikában, azokon belül elsősorban az egyenletes eloszlás elméletében, illetve az extremális gráfelméletben. Tudományos munkássága, hazai és nemzetközi iskolateremtő és tudományszervezői munkája igen jelentősen járult hozzá a diszkrét matematika utóbbi fél évszázados, robbanásszerű fejlődéséhez – hangsúlyozták az Akadémia honlapján olvasható méltatásban.

T. Sós Vera 1930. szeptember 11-én született Budapesten. Egyetemi tanulmányait az ELTE matematika-fizika szakán végezte, majd több évtizeden át itt tanított, elsőként Magyarországon kialakítva a kombinatorika rendszeres oktatását. Az ő szemináriumain és az ő személyes irányítása alatt tanult kutatni az új kombinatorikus nemzedék szinte minden tagja. A matematikai tudomány doktora értekezését 1980-ban védte meg, az Akadémia 1985-ben levelező, 1990-ben rendes tagjává választotta.

Azt írták, a matematikai közélet majd minden területén szerepet vállalt: akadémiai, minisztériumi, egyetemi bizottságokban, a Bolyai János Matematikai Társulat munkájában. Neves folyóiratok szerkesztője volt, és az egyik elindítója a Combinatorica folyóiratnak, a terület egyik vezető nemzetközi lapjának. Kiemelkedően sikeres konferenciák, nemzetközi együttműködési projektek szervezését vezette.

Tudományos munkásságáért 1983-ban Akadémiai Díjjal, 1997-ben pedig Széchenyi-díjjal tüntették ki. Ez utóbbit „a kombinatorikában és a számelméletben elért eredményeiért, az utánpótlás nevelésében szerzett múlhatatlan eredményeiért” kapta. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét 2002-ben vehette át. 2015-ben neki ítélték az Akadémiai Aranyérmet.

Nemzetközi elismertségét számos előkelő külföldi meghívás jelzi. Az Osztrák Tudományos Akadémia 1995-ben az MTA tiszteleti tagságának megfelelő levelező tagjává választotta, az Academia Europaea pedig 2013-ban fogadta tagjai sorába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!