15 év alatt a nyolcszorosára nőtt az Ausztriában tanuló magyar diákok száma

2023. március 21. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

Dinamikusan növekszik a magyar állampolgárságú diákok száma Ausztriában – írja a G7. Míg a 2010/2011-es tanévben még csak 2117 magyar diák járt osztrák közoktatásba, a 2021/2022-es tanévre 10 646 főre nőtt a számuk.

Csak a tavalyi évben 1367 új magyar diákot írattak be osztrák intézményekbe. A magyar diákok aránya az általános iskolák alsó tagozataiban és a politechnikumokban a legmagasabb.

Míg a középoktatásban növekszik, a felsőoktatásban csökken a magyar tanulók száma. Ennek az is az oka lehet, hogy az osztrák egyetemeken elvárás a magas szintű német és/vagy angol nyelvtudás, ami a magyar közoktatásban egyre kevésbé hangsúlyos terület. Összességében azonban mégsem esett vissza az osztrák felsőoktatásban tanuló magyarok száma: egyre többen választottak az alacsonyabb színvonalú állami és magánfőiskolákat. Utóbbiak körébe tartozik a Bécsbe települt CEU is, ahol szintén sok magyar hallgató tanul.

Az elmúlt másfél évtizedben az osztrák iskolában a magyar gyerekek száma a nyolcszorosára emelkedett, ezzel a magyarok vezetik az Ausztriában tanuló külföldiek ranglistáját.

A második helyen az ázsiai diákok vannak 6,4-szeres emelkedéssel. A régiós országok közül Szlovénia 5,4-szeres, Szlovákia 4,9-szeres, Lengyelország 2,4-szeres, Csehország 2,3-szoros növekedést mutatott az Ausztriában tanuló diákok számát tekintve.

A külföldiek közül már csak német, török és szerb van több az osztrák iskolákban, mint magyar, de a magyar diákok számának dinamikus növekedése miatt az is elképzelhető, hogy néhány éven belül a legnagyobb ausztriai kisebbség is lehet a magyar.

A G7 szerint szerint az adatokból arra lehet következtetni, hogy a határ menti lakosok, ingázók közül egyre többen íratják osztrák iskolába a gyerekeiket.

Bár az adatok Ausztria egészére vonatkoznak, tartományi szinten ugyanis az osztrák statisztikai hivatal nem teszi közzé a diákok számát állampolgárság szerint. A magyar munkavállalók java része azonban Bécsben és vonzáskörzetében, illetve Burgenlandban dolgozik, a tartományi adatközlésekből ki lehet számítani a magyarok arányát: Burgenlandban például 10 757 alsósból 1038 tanul magyarul.

A lehetőségek is szélesek a határ menti településeken. Két tannyelvű általános iskola van Őrszigeten és Alsóőrön is, míg Felsőpulyán, Felsőőrön, Rohoncon és Újhodászon két tannyelvű osztályok vannak. További nyolc településen kötelező magyar tananyag van, 640 osztályban pedig szakköri foglalkozásban tanítanak magyarul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!