Hárommilliárd forint áfát csalt el egy szervezet, húsz gyanúsítottat már kihallgattak

2023. március 20. – 09:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az unióból beszerzett prémiumkategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói csaptak le nemrég. Azóta a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználásának megalapozott gyanúja miatt, írja az MTI.

A NAV tájékoztatása szerint a bűnszervezet úgynevezett körhintacsalással több mint 3 milliárd forint áfát tüntetett el.

A láncértékesítésben részt vevő uniós és belföldi partnercégek élére stróman ügyvezetőket ültettek; a termékbeszerzések és értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének kezei közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki.

A NAV nyomozói bevetési járőrök és IT-egységek, illetve pénzkereső kutya segítségével csaptak le az érintettekre. Az okozott kár biztosítására nagy összegű készpénzt, 259 befektetési arany- és ezüstérmét foglaltak le, valamint bankszámlákat, ingatlanokat és gépjárműveket zároltak több mint 4 milliárd forint értékben.

Az egyik helyszínen egy illegálisan tartott fegyver is előkerült, ebben az ügyben a rendőrség intézkedett. A kihallgatott húsz ember közül tízet őrizetbe vettek, az illetékes bíróság pedig elrendelte letartóztatásukat. Ha bűnösségük bebizonyosodik, akár húsz évet is kaphatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!