A tankerület javaslata szerint az alcsútdobozi általános iskola beolvadna egy felcsúti iskolába

2023. március 17. – 05:03

A tankerület javaslata szerint az alcsútdobozi általános iskola beolvadna egy felcsúti iskolába
Az Alcsútdobozi József Nádor Általános Iskola – Fotó: Google Street View

Másolás

Vágólapra másolva

A tankerület az Alcsútdobozi József Nádor Általános Iskolát a felcsúti Endresz György Általános Iskola tagiskolájává tenné, erről még egyeztetések lesznek és a végső döntést a „köznevelésért felelős miniszter” fogja meghozni – tudta meg a Telex.

Egy olvasónk így foglalta össze a tervezett változtatást:

„Felcsúton hatalmas iskola épült a Puskás Akadémia mellett. Már építése előtt aggódott a falu lakossága, hogy veszélyeztetni fogja a mi iskolánkat. A választások előtt a miniszterelnök úr megnyugtatta polgármesterünket, hogy megvédik a kis iskolákat.” Szerinte az alcsútdobozi iskola egy gyermekközpontú hely, megfelelő létszámmal működik, a szülők és gyerekek elégedettek az intézménnyel. Lapunknak azt írta:

„Ez az intézkedés felháborítja a falut pártállásra való tekintet nélkül.”

Megkerestük kérdéseinkkel az érintett Székesfehérvári Tankerületi Központot, akik megerősítették, hogy a hír igaz, a fenntartó átszervezési javaslatot nyújtott be a köznevelésért felelős miniszterhez. Itt nem világos, hogy válaszukban a köznevelésért felelős államtitkárra, Maruzsa Zoltánra vagy az oktatásért is felelős belügyminiszterre, Pintér Sándorra gondoltak. Frissítés: az új köznevelési törvény már köznevelésért felelős miniszterről ír, így Pintér Sándornak kell jóváhagynia a javaslatot.

A javaslat értelmében az Alcsútdobozi József Nádor Általános Iskola beolvadna a felcsúti Endresz György Általános Iskolába. Az átszervezés, amennyiben jóváhagyják, szeptember 1-jétől lép hatályba. Eszerint a felső tagozatosok Felcsútra járnak majd, az alsó tagozatosok az alcsútdobozi iskolában maradnak.

Ez szülhet még problémákat a jövőben, például ha valakinek két gyereke is jár az iskolába és az egyik alsó tagozatos, a másik felsős. A két iskola közötti távolság körülbelül négy kilométer, autóval hat perc, ha nincs forgalom. A tankerület szerint azért merült fel az átszervezés, hogy a tanulók még magasabb színvonalú oktatáshoz való hozzáférését segítsék elő. „A következő időszakban a helyi szereplők bevonásával széles körű egyeztetésekre kerül sor, ennek eredményét is figyelembe véve a köznevelésért felelős miniszter hoz végül döntést a fenntartó javaslata alapján” – írta lapunknak a tankerület.

Megkerestük az alcsútdobozi iskola vezetőjét is, többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy ő mit gondol az iskola tagozatainak áthelyezéséről. Keindl Zoltánné annyit írt lapunknak, hogy az iskola fenntartója a kérdéseinkre már elküldte a választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!