Homokfelhő rontja a látási viszonyokat az M1-es autópályán

2023. március 15. – 08:50

Másolás

Vágólapra másolva

A viharos erejű széllökések miatt időnként sűrű por és homokfelhő rontja a látási körülményeket az M1-es autópályán a 102-es és 103-as kilométer közötti szakaszon, Nagyszentjános és Bőny térségében – írta az Útinform szerdán a honlapján. A közlés szerint erre táblák is felhívják a figyelmet, az autósoktól azt kérik, hogy vegyék komolyan a figyelmeztetést.

Erős, viharos széllökésekre és porviharok miatt lecsökkenő látótávolságra figyelmeztetett már szerdán kora reggel az Útinfom a honlapján.

Erős, viharos széllökésekre kell számítani elsősorban a Dunántúlon, főként a Badacsonyban és a Balaton-felvidéken, valamint a Tiszától keletre eső tájakon, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. A viharos erejű szél sok helyen hordja és viszi a homokot vagy a port, porvihart kavarva, így a látótávolság hirtelen akár 50 méter alá is csökkenhet. Az Útinform azt tanácsolja, hogy ilyen területre érve lassítsanak és használják a vészvillogót!

A hegyvidéki, illetve a fákkal határolt utakon, illetve a mellékutakon bárhol lehet letöredezett faágakra vagy kidőlt fákra számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ország nagy részére, mivel a várható széllökések meghaladhatják a 70 km/órát. Az előrejelzés szerint szerdán délig túlnyomóan borult lesz az ég, majd nyugat felől lassan csökkenni kezd a felhőzet, és a Nyugat-Dunántúlon pár órára kisüthet a nap.

A Dunától keletre sokfelé várható eső, a magasabban fekvő csúcsokon már délelőtt, Borsod alacsonyabb részein és a Tiszántúlon késő délutántól válthat havas esőbe, havazásba a csapadék, de megmaradó hó síkvidéken nem lesz. Az összefüggő csapadékzóna kelet felé araszol majd. A délutáni órákban 3-8 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön a vastagabb frontfelhőzet a déli órákig keletről is elvonul. Általában napos időre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. Nappal számottevő csapadék már nem lesz. Többfelé megélénkül, néhol megerősödhet az északi, északnyugati szél, majd mérséklődik a légmozgás. A maximum 7-11 fok között várható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!