Simicskó március 15-én: Rá akarnak szorítani bennünket, hogy lépjünk háborúba

2023. március 15. – 11:12

Simicskó március 15-én: Rá akarnak szorítani bennünket, hogy lépjünk háborúba
Lovasok a Múzeum körúton tartott ünnepségen – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti lobogót a március 15-i nemzeti ünnepen, szerda délelőtt az Országház előtt. A lobogót Novák Katalin köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében, a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel a Kossuth téren. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a lovas díszegység. Az ünnepélyes rendezvényen részt vett a kormány több tagja, továbbá az állami és katonai szervezetek és a diplomáciai testület képviselői.

KDNP: Meg akarják mondani, hogy kikkel éljünk együtt

A pártok közül elsőként a KDNP adott ki közleményt a nemzeti ünnepen. Március 15-e a magyarok számára a szabadságot, a közös nemzeti céljainkért hozott áldozat előtti tisztelgést jelenti – írta a KDNP frakcióvezetője az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Simicskó István szerint az 1848–49. évi forradalom és szabadságharc hősei „a bátorságukat, a szabadság iránti olthatatlan vágyukat, a hazaszeretetüket és az önzetlen odaadásukat állították elénk sohasem fakuló példaként”. Simicskó István rámutatott, 1848 küzdelmében

„az egyik oldalon az idegen érdekek, a másikon a magyar nép állt, amely nem akart mást, csak azt, hogy saját sorsáról maga dönthessen”.

Az hogy ma is létezik Magyarország, „ahol anyanyelvünkön beszélhetünk és szuverenitásunkat kiharcolva, Európa részeként élhetünk, példaadó elődeinknek az ajándéka számunkra” – írta. „Kötelességünk, hogy a XXI. században is tovább vigyük a reformkor alkotóinak, a márciusi ifjaknak, a forradalom és a szabadságharc során hazájukért tenni kész magyarok szellemét, minden erőnkkel ellenálljunk azoknak, akik önrendelkezésünket akarják csorbítani, ne feledjük azokat a célokat és eszméket, amelyekért a szabadságharcosok vérüket adták.”

Felvonják a nemzeti lobogót az Országház előtt – Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Felvonják a nemzeti lobogót az Országház előtt – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A frakcióvezető szerint „ne feledjük, léteznek olyan idegen érdekek, akik pénzt és fáradságot nem kímélve azon dolgoznak, hogy egész országok életét irányíthassák, hogy hozzájuk hű embereket juttassanak kormányra”.

„Ők meg akarják mondani, hogy kikkel éljünk együtt. Rá akarnak szorítani bennünket, hogy lépjünk háborúba az ő érdekeik szerint. Március idusának szelleme azonban arra sarkall minket, hogy minderre nemet mondjunk! Mindenkori magyar érdek, hogy a saját sorsunkról mi magunk dönthessünk!”

MSZP: Minden korrupt és autoriter rendszernek vége van egyszer

Március 15. a társadalmi haladás, a valódi nemzeti ügyek és az európai progresszió ünnepe, ezzel szemben a mostani orbáni rendszerre sem a haladás, sem a valódi nemzeti érdekképviselet, sem a haladó európaiság nem jellemző – jelentette ki az MSZP társelnöke szerdán az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján, a pesterzsébeti Petőfi-szobornál tartott megemlékezésen.

Kunhalmi Ágnes azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök függőségi viszonyok millióit alakította ki Magyarországon, ez pedig blokkolja a társadalmi haladást, a fejlődést és a modernizációt. Szerinte 1848-ban az akkori magyarok nemcsak követői, hanem formálói voltak az európai eseményeknek. Akkor Magyarország az európai progresszió élvonalához tartozott, ma azonban Magyarország a sereghajtók között van az Európai Unióban. Az ellenzéki politikus közölte, sem az EU alávetettjeinek, sem az EU zsarolóinak nem szabad lenni, Magyarország akkor lesz erős, ha aktív alakítója az uniónak.

Kunhalmi Ágnes elmondta, hisznek abban, hogy minden korrupt és autoriter rendszernek vége van egyszer, ebben hittek az 1848-as forradalom hősei is, ezért egymástól nagyon különböző politikai irányzatok egyeztek ki azért, hogy közös ügyüket sikerre vigyék.

LMP: Ma is meg kell vívnunk zöld szabadságharcunkat

Vannak olyan dolgok, amelyekért megéri harcolni. Ez 1848 és 1849 üzenete – mondta Ungár Péter, az LMP társelnöke abban a videóban, amelyet a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából tett közzé az ellenzéki párt a közösségi oldalán szerdán reggel. A politikus szerint azért fontos a forradalomra és a szabadságharcra emlékezni, mert akkor született meg az új, polgári Magyarország. Az ország függetlensége, önállósága jelenlegi formájában akkor alakult ki.

Ekkor fektették le a jelenlegi politika alapjait is: azt, hogy minden ember ugyanolyan módon és szinten szólhasson bele a politikai folyamatokba, és azt, hogy „arról, hogy Magyarországon mi történjen, alapvetően mi, magyar emberek tudjunk dönteni”. Az LMP a „Ma is meg kell vívnunk zöld szabadságharcunkat” mottóval tette közzé ünnepi kisfilmjét.

Párbeszéd: Kossuth és Petőfi forog a sírjában

A mai világ forradalmárait úgy hívják, hogy zöldek, mert ma a zöldek kívánnak békét, szabadságot, egyetértést, és persze zöld Magyarországot – mondta a nemzeti ünnepre készült videójában a Párbeszéd társelnöke. Tordai Bence a szerdán közzétett felvételen arról beszélt, hogy március 15. időtálló ünnep, mert alapvető eszmékről szól, szabadságról, egyenlőségről és testvériségről.

Tordai szerint a magyarok 1848-ban szembeszálltak az elnyomással, mert egy boldogabb, élhetőbb országról álmodtak, és nemet mondtak mindarra, ami az elnyomásból és a zsarnokságból következik. Feltették a kérdést, hogy mit kíván a magyar nemzet, és megadták rá a választ is: legyen béke, szabadság és egyetértés!.

Ma újra garantálni kell, hogy ne az agresszió és a katonai erő legyen az úr, ehhez pedig nincs jobb eszköz, mint a közös, határokon átívelő elköteleződés egy háborúmentes Európa mellett. Közölte, ma Magyarországon azt kellene mindenkinek megértenie, hogy nem akkor vagyunk békepártiak, ha „magára hagyjuk a megtámadottat, és tapsolunk az agresszornak”, hanem akkor, ha segítjük az áldozatot és megteremtjük a méltányos béke feltételeit. Hozzátette,

„Kossuth és Petőfi forog a sírjában, amikor a magyar miniszterelnök azt az orosz autokráciát szolgálja ki, amely 1849-ben a magyar szabadságharcot is leverte”.

Momentum: A hatalom számára március 15. a múlt

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke és frakcióvezetője, valamint Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője is közösségi oldalán tette közzé gondolatait.

Gelencsér Ferenc a ‘48-as események ikonikus helyszínein készített fotókkal emlékezett meg az szabadságharcról, és közösségi oldalán elmondta: „ma ismét szembe kell néznünk azzal, hogy megküzdjünk a saját szabadságunkért. Ezért bontottunk tegnap kordont a Karmelitánál, ezért küzdünk Debrecenben és Egerben az ott élők jogaiért, ezért állunk ki Ukrajna mellett egy olyan háborúban, ahol a magyar kormány álláspontja egy év alatt sem vált világossá.”

„Cselekednünk kell, mert világossá vált, hogy ezt a hatalmat nem érdekli a jövőnk. Nekik március 15. a múlt, és a nemzet nagyságát csak a múltba révedezve képesek megélni. Nem értik Petőfi üzenetét. Nem értik, hogy a nemzetet csak a jövőbe tekintve, a jövőnket építve tudjuk erősíteni” – írja a Facebookon Donáth Anna, továbbá hozzáteszi, hogy fontos, hogy jövőképet adjunk magunknak, hiszen anélkül könnyű elhinni a hatalom hazug üzeneteit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!