Kifehéredett a Mátra, de a Bükkben és a Zempléni-hegységben is havazik

2023. március 15. – 13:35

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-északnyugat felől folyamatosan áramlik fölénk a hideg, melynek meg is lett az eredménye: a kiterjedtebb csapadékmezővel karöltve egy óra leforgása alatt fehér lett a Kékes, írja az Időkép. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint négy centiméteres a hó vastagsága a Kékestetőn, ahol jelenleg mínusz 1,8 Celsius-fokot mértek.

Az OMSZ szerint az Északi-középhegység hegyvidéki területein, illetve az ország keleti harmadában helyenként az esőt havas eső, havazás váltja fel. Síkvidéken megmaradó hótakaró nem valószínű, azonban az Északi-középhegységben 400-500 méter felett megmaradhat a hó.

A magasabb csúcsokon – a Mátrában, a Bükkben és a Zempléni-hegységben – akár 10-15 centiméteres olvadozó hóréteg is összegyűlhet éjfélig.

De nemcsak a Mátrában, hanem a Bükkben is havazik, és Bánkúton is kezd kifehéredni a táj. A Metnet szerint délután már az Alföld északi részén síkvidéken is lehet havazás.

Ahogy már megírtuk szerdán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ország nagy részére, mivel a várható széllökések meghaladhatják a 70 km/órát. Az előrejelzés szerint szerdán délig túlnyomóan borult lesz az ég, majd nyugat felől lassan csökkenni kezd a felhőzet, és a Nyugat-Dunántúlon pár órára kisüthet a nap.

A Dunától keletre sokfelé várható eső, a magasabban fekvő csúcsokon már délelőtt, Borsod alacsonyabb részein és a Tiszántúlon késő délutántól válthat havas esőbe, havazásba a csapadék, de megmaradó hó síkvidéken nem lesz. Az összefüggő csapadékzóna kelet felé araszol majd. A délutáni órákban 3–8 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön a vastagabb frontfelhőzet a déli órákig keletről is elvonul. Általában napos időre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. Nappal számottevő csapadék már nem lesz. Többfelé megélénkül, néhol megerősödhet az északi, északnyugati szél, majd mérséklődik a légmozgás. A maximum 7–11 fok között várható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!