Bukhatják az ügyvédi hivatásukat az ügyvédek, akik hamis tanúzásban közreműködtek

2023. március 14. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc fővel, köztük két ügyvéddel szemben emelt vádat a Salgótarjáni Járási Ügyészség azután, hogy az érintettek folyamatban lévő büntetőeljárásokat befolyásoltak hamis tanúvallomásokkal, írja közleményében a Nógrád Vármegyei Főügyészség.

Az ügyvédek két másik nyomozás miatt kerültek képbe – ekkor derült ki a hamis tanúzásra befolyásolás. A vádirat szerint az első ügyben egy fiatal férfi ellen indult eljárás azért, mert a barátnőjével szemben követett el bűncselekményt. A férfi a nő terhelő vallomását vissza akarta vonatni, így felkeresték a férfi védőjét (IV. rendű vádlott), majd bevontak egy másik ügyvédet (I. rendű vádlott). Őt a lány jogi képviseletre hatalmazta meg. Ezután az ügyvéd elkészített, majd a lánnyal a rendőrségen elmondatott egy hamis vallomást. Az ügymenetért mindkét ügyvéd kért pénzt, amit a lány barátja fizetett ki. Később a lány visszavonta a hamis vallomást, majd beszélt arról is, hogyan jutott idáig.

Ugyanez a meghatalmazott ügyvéd egy másik, emberkereskedelem miatt folyó ügyben is közreműködött tanúvallomások befolyásolásában. A salgótarjáni ügyészség az egyik ügyvéd (I. rendű vádlott) ellen háromrendbeli, felbujtóként elkövetett hamis tanúzás, haszonszerzés végett elkövetett ügyvédi visszaélés, valamint két rendbeli hamis okirat elkészítésével elkövetett hamis tanúzás miatt emelt vádat, míg a másik ügyvéddel szemben egy rendbeli, felbujtóként elkövetett hamis tanúzás a vád.

Az első ügyben a lánynak hamis tanúzás miatt, barátjának pedig ugyancsak felbujtóként kell felelnie, de érintettek az ügyben a másik alapügy sértettjei és a terhelt szülei is.

A több ügyben is érintett ügyvéddel szemben szabadságvesztés kiszabását kérte az ügyészség, és az ügyvédi hivatástól való végleges eltiltására is indítványt tettek. A hamis vallomást tevőkkel szemben pénzbüntetés, a többi vádlottal szemben – köztük a IV. rendű, ügyvéd foglalkozású vádlottal szemben is – felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt az ügyészség, utóbbi esetében ugyancsak az ügyvédi hivatástól való eltiltással.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!