Szlovák és magyar drogdílerekre csapott le a rendőrség a Csallóközben és a Nyugat-Dunántúlon

2023. március 14. – 08:46

Másolás

Vágólapra másolva

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) és a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a hétvégén közösen számolta fel azt a nemzetközi bűnszervezetet, amely az elmúlt egy hónapban mintegy 30 kg kábítószert terített szét a Nyugat-Dunántúlon és a Csallóközben – írja a Police.hu.

Az akcióban 150 szlovák és magyar rendőr vett részt, 13 embert fogtak el, és

több mint 1500 adag kristályt, 8000 eurót, 1,5 millió forintot és 5 fegyvert, a kereskedelmi tevékenységhez szükséges eszközöket (tasakokat, mérlegeket) foglaltak le, valamint pervitin előállításához használható kábítószerlabor kialakításához szükséges elemeket, alkatrészeket.

A kábítószer-terjesztő bűnbanda két tagja – egy szlovák férfi és egy magyar nő – letartóztatásban van, a többiek szabadlábon védekeznek.

Mint írják, a magyar és szlovák rendőrség hosszú évek óta harcol a Dunántúlon és Szlovákiában azért, hogy a köznyelvben csak pikóként ismert népszerű szlovák kábítószer terjedését visszaszorítsa. A pervitin nevű metamfetamin előállításának évtizedes hagyományai vannak Szlovákiában, innen szállítják a kábítószert a szomszédos országokba, köztük Magyarországra is.

A KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály győri osztálya és a NAKA nyugati igazgatósága február eleje óta nyomozott párhuzamosan. „A másfél hónapos felderítő munkának köszönhetően körvonalazódott, hogy a szlovák állampolgárok által vezetett szervezet az elmúlt egy hónapban legalább 30 kilogramm kábítószert szállított be Szlovákiából Magyarországra, és naponta egy kilogramm tételben értékesítette azt tovább különböző dílereknek Győr és Tatabánya térségében” – áll a közleményben.

A szervezetet irányító férfit, a 30 éves szlovák állampolgárságú Sz. Artúrt és élettársát, a magyar állampolgárságú, 25 éves R. Georginát kihallgatásuk után őrizetbe vették a nyomozók, és kezdeményezték mindkettőjük letartóztatását, amit időközben a Győri Járásbíróság el is rendelt.

Az akciónapokon összesen lefoglalt fél kilogramm pervitin kivonásával a rendőrök 1500 adag kábítószer piacra kerülését akadályozták meg, melynek feketepiaci értéke 8 millió forint.

Az ügynek még nincs vége, a nyomozók vizsgálják, hogy a hálózat pontosan kiktől szerezhette be a drogot Szlovákiában, és azt is, hogy a dílerek itthon kiknek adhatták tovább.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!