Karácsony Gergely megmutatta, hogyan fog kinézni a metróállomás a Nyugatinál

2023. március 14. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

Március 20-tól, azaz hétfő délutántól újra a teljes vonalon jár a 3-as metró. Legalábbis hétköznapokon, mert a felújítás még nem ért véget: hétvégéken csak a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között járnak a szerelvények. A Nagyvárad téren és a Lehel téren még nem lehet le- és felszállni.

Az Arany János utcai állomást egy hónappal ezelőtt mutatták meg, és most a Nyugati pályaudvarra is sor került. Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon tett közzé néhány képet a felújítás végeredményéről.

Az állomást összesen hét mozgólépcső és egy ferdelift köti össze a felszínnel. A nagyobb, a tér felé vezető lejtaknában úgy tudták elhelyezni a ferdeliftet, hogy ugyanúgy négy mozgólépcsőt építettek, mint eredetileg, negyvenkét évvel ezelőtt.

A vágányok melletti vezetékeket alumíniumhabbá alakított sörösdobozokkal takarták el, ezeknek köszönhetően a felújított állomások csendesebbek lehetnek.

Az M3-as metró felújítása 2017 őszén kezdődött el. Az öt és fél éve tartó rekonstrukció alatt teljesen megújult a metróvonal infrastruktúrája: új vágányokat és kitérőket építettek be, kicserélték a biztosítóberendezéseket, és szigetelték az alagutakat. Minden állomás új külsőt és belsőt kapott. Akadálymentesítették is a megállókat, lifteket és ferdepályás felvonókat építettek be, hogy a mozgásukban korlátozott emberek is tudják használni a metrót, illetve taktilis jelekkel segítik a látásukban korlátozott emberek közlekedését.

A Nyugati téren a metrópótló sávok helyén bringasávos átjárók lesznek, a felüljárótól nyugatra a körúton a villamosvágányon átvezető zebrát festenek fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!