Elindulnak a közbeszerzések a kelet-magyarországi erőművi blokkok megépítésére

2023. március 13. – 14:35

Másolás

Vágólapra másolva

Elindulnak a közbeszerzések a kelet-magyarországi erőművi blokkok megépítésére – írja az MTI az Energiaügyi Minisztérium hétfői közleménye alapján

Az MVM Csoport nyílt, feltételes közbeszerzési eljárásokat indít kombinált ciklusú gázturbinás erőművi blokkok megépítésére Borsod és Heves vármegyékben. A minisztérium közleménye azt írja, a kombinált ciklusú gázturbinás (CCGT) erőművekkel előnye, hogy viszonylag gyorsan megépíthetők, hatásfokuk magas, fajlagos szén-dioxid-kibocsátásuk alacsony, teljesítményük a fogyasztáshoz igazodva szabályozható, és bizonyos arányban alkalmasak lesznek hidrogén tüzelésére is.

Ezenfelül tervben van az MVM Tiszai Erőmű tiszaújvárosi bázisán két, egyenként maximum 500 MW teljesítményű, az MVM Mátra Energia Zrt. Mátrai Erőmű visontai telephelyén pedig egy legfeljebb 650 MW teljesítményű blokk létesítése is. A fejlesztések megvalósításához felhasználnak már meglévő infrastruktúrákat is, így például a tiszaújvárosi építkezés barnamezős beruházásban, egy működésből korábban kivont, olaj-földgáz tüzelésű erőmű telephelyén valósul meg. A kivitelezés a közbeszerzési eljárások lezárása után kezdődhet meg, a munkálatok pedig 3-3,5 évig tartanak majd.

A két új tiszaújvárosi blokk évente átlagosan 5200, míg a mátrai 3800 gigawattóra (GWh) villamos energiát termelhet majd. Az MVM Csoport 800 megawatt (MW) új, korszerű szabályozó-kapacitással járul hozzá a hazai villamosenergia-rendszer stabilitásának megőrzéséhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!