Négy év után ismét személyesen ülésezett a milliárdokból felújított villájában a Magyar Corvin-lánc testület

2023. március 9. – 06:29

Másolás

Vágólapra másolva

Négy év után ismét személyesen ülésezett a Magyar Corvin-lánc testület, ami a Corvin-lánc kitüntetést ítéli oda. Így kihasználhatták a hatmilliárdos beruházással nemrég elkészült székházukat, a Róheim-villát, írja a Hvg.hu.

A testület február 6-án tartott közgyűlést a Hermina úti Róheim-villában. A 12 fős Corvin-lánc Testület szinte egyetlen feladata, hogy új tudósoknak, művészeknek ítélje oda a Magyarország második legmagasabb kitüntetésének számító Corvin-láncot. Ezt azonban 2018 óta senkinek nem adták át, így lényegében a munkájuk láthatatlan maradt. A Hvg.hu korábban azt írta, hogy évente egy közgyűlést kell tartaniuk, és pár adminisztratív döntést hoznak. A díjat még Horthy Miklós alapította, majd 1953-as megszüntetése után az első Orbán-kormány hozta vissza.

A testületet maguk a díjazottak alkotják. Elnöke Vízi E. Szilveszter, a Magyar Tudomány Akadémia volt elnöke, elnökhelyettese Marton Éva operaénekes. A testület hivatali feladatait egy mára négyfős titkárság végzi. Az idei harmadik negyedévben 9,9 millió forintot kaptak.

Egy 2015-ös döntés után a budapesti Hermina úton álló Róheim-villa lett a székházuk, amelyet a tervek szerint 2017-re újítottak volna fel. Ehhez képest a munka kezdése is éveket csúszott, amely műemléki rekonstrukciót és teljes külső-belső megújítást célzott meg. A feladatot a Laki Épületszobrász Zrt., valamint a Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft. nyerte el nettó 3,7 milliárd forintért, és ezért a pénzért vállalták a 2187 négyzetméteres épület felújítását, két lift beépítését, a kert rendezését.

A február 6-i közgyűlésre a testület két díszvendéget is hívott, Novák Katalin államfőt és Orbán Viktor miniszterelnököt. Ám egyikük sem ment el a találkozóra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!