Kósa Lajos: Nyilvánvaló, ha Ukrajna veszít, akkor is marad belőle valami, mert meghaladja az oroszok integrációs képességét

2023. március 8. – 07:46

Másolás

Vágólapra másolva

Kósa Lajos szerint ha Oroszország elveszíti a háborút, akkor atomháború lesz, akkor pedig nem nyer senki, sőt, mindenki veszít. De ha Ukrajna veszít, akkor

„teljesen nyilvánvaló, hogy Ukrajnából marad valami. Tehát az egy óriási ország, az oroszoknak meghaladja az integráció a képességét. Itt is lesz valami modus vivendi (ellentétes érdekeltségű társadalmi csoportok kompromisszumos együttélése). Az ukránok nem párolognak el, nem mennek el az utolsó szálig. És egyébként az ukránok hallatlan nehéz helyzeteket éltek már túl, lásd holodomor. Akkor egyébként sokkal többen haltak meg (...) az ukránok közül, mint itt a háborúban az emberveszteség. És túlélték. Tehát magyarul Ukrajna is lesz, ukránok lesznek. Jobb lenne már most azzal szembesülni, hogy oroszok is lesznek, ukránok is lesznek, próbáljunk meg valamit összehozni, hogy egyáltalán minél kevesebb kár legyen.”

Ilyeneket beszélt a Fidesz alelnöke, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke a Hír TV-ben kedd este. (A holodomor az 1930-as évek nagy éhínsége, amiben becslések szerint 3–7,5 millió ukrán halt meg.)

De Kósa arra is hozott egy példát, hogy miért tartja gondnak, hogy az orosz energiafüggőséget Magyarország amerikaira cserélje: „Ha úgy szokom le a dohányzásról, hogy közben alkoholista leszek, akkor nem sokat segítettem a dolgon.” Az uniós országok földgázszükségletét korábban nagyban az orosz gáz fedezte, de az ukrajnai inváziójuk után ez jóval lecsökkent, aminek nem Amerika, hanem főképp inkább Norvégia lett a nyertese.

Kósa gondolatait itt lehet visszanézni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!