Három év alatt a duplájára nőtt a kapcsolati erőszak bűncselekmények száma Magyarországon

2023. március 8. – 16:52

Másolás

Vágólapra másolva

Nem javult a nők ellen elkövetett kapcsolati erőszak helyzete Magyarországon azóta, hogy a kormány az Isztambuli Egyezmény előírásai helyett saját megoldásokkal védené őket – írja az Átlátszó.

A lap által megszerzett közérdekű adatok szerint a kapcsolati erőszak bűncselekmények döntő részét nők ellen követik el, az elkövetők többsége házastársi vagy élettársi kapcsolatban van az áldozatokkal. A statisztika azt mutatja, hogy az ügyek kétharmadát nem tudta eljuttatni a nyomozó hatóság a vádemelésig.

Az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) adatai szerint 2020-ban és 2021-ben összesen 211 nő vesztette életét emberölés, szándékos befejezett emberölés vagy halált okozó súlyos testi sértés miatt. A szándékos befejezett emberölések közel felében, azaz 43,44 százalékában nő volt az áldozat.

Az elmúlt három évben a kapcsolati erőszak bűncselekmények száma közel duplájára nőtt. 2019-ben még 652 sértettet és 262 elkövetőt tartott nyilván a rendőrség, 2021-ben viszont már 769 sértettet és 562 elkövetőt.

Az eltérő számokat az magyarázhatja, hogy egyes elkövetők egy éven belül több személy ellen is elkövették a bűncselekményt, így például a házastársuk és a gyermekük sérelmére is. A lap által közölt adatok szerint a kapcsolati erőszak sértettjeinek túlnyomó többsége nő volt, míg az elkövetőknél a férfiak jelentek meg nagyobb arányban a statisztikában.

A elmúlt három évben kapcsolati erőszak bűncselekmény sértettjeként összesen közel 1700 nőt regisztrált a rendőrség. A női áldozatok döntő többségénél a nyilvántartás szerint volt vagy jelenlegi partner követte el a bűncselekményt. A volt vagy jelenlegi házastárs, illetve élettárs által elkövetett kapcsolati erőszak bűncselekmények száma 2019 -ben 183 volt, 2021-re ez a szám 386-ra nőtt.

Az elmúlt öt évben a kapcsolati erőszakkal összefüggő, befejezett eljárások 27 százaléka zárult vádemeléssel.

Szexuális erőszak esetében egyharmadnyi eljárás zárult vádemeléssel. Szexuális kényszerítésnél ez az arány mindössze 21 százalék. 2019 és 2021 között szexuális kényszerítésnél az ügyek alig több mint ötödét fejezték be vádemeléssel, szexuális erőszaknál nagyjából minden harmadikat. A NANE és a Patent Egyesület számításai szerint azonban a hivatalos statisztikában megjelenő számoknál jóval több, nagyjából 226 ezer nő él olyan párkapcsolatban, amelyben fizikai, szexuális erőszak áldozatává válik – írja az Átlátszó.

A NANE korábbi számítása alapján nőkkel szemben elkövetett szexuális erőszaknál az esetek 2,4 ezreléke jelent meg a magyar rendőrségi nyilvántartásban, súlyos fizikai erőszaknál még ennél is kevesebb, 5 ezrelék volt ez az arány. A NANE munkatársa, Debreczy Eszter az Átlátszónak azt mondta, ennek hátterében az állhat, hogy sok érintett tart attól, hogy nem fognak nekik hinni, vagy nem tudják bizonyítani az erőszakot, ezért feljelentést sem tesznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!