25-30 gyógyszertár is bezárhat idén, a kistelepüléseken romlott a gyógyszerbiztonság

2023. március 8. – 15:11

Másolás

Vágólapra másolva

2010 óta 7 százalékkal, vagyis 168 gyógyszertárral lett kevesebb Magyarországon, és a bezárások tovább folytatódhatnak: idén 25-30 fiókgyógyszertár zárhat be. A kistelepüléseken megtalálható rossz energiahatékonyságú, kisebb forgalmú gyógyszertárak vannak a leginkább kiszolgáltatott helyzetben, az elmúlt években főleg ilyenek szűntek meg, így a kistelepüléseken romlott a gyógyszerellátás biztonsága – erről Zlinszky János, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének elnöke beszélt a szervezet sajtóeseményén.

Gyógyszerhiány ugyanakkor nincs, és nem is várható ilyen jelentős probléma, „mert a nagykereskedők folyamatosan dolgoznak azon, hogy ha egy hatóanyag elfogyna, Európa bármely országából importengedéllyel, az OGYÉI-vel egyeztetve behozzák azt, erre volt példa az elmúlt időszakban is”– mondta el a Hvg.hu-nak Zlinszky.

A gyógyszertárak fenntarthatósága azonban már nem alakul ennyire kedvezően, mivel a működési költségek emelkedtek – ideértve a bérleményt, a bérköltségeket, az energiaköltségeket és az egyéb kiadásokat, mint az informatika vagy a könyvelés –, de a gyógyszertárak bevételei nem követték le a változásokat. A legnagyobb gondot az energiaárak emelkedése okozta – az átlagos forgalmú gyógyszertárak energiaköltsége 2022 óta havonta 200-300 ezer forinttal nőtt.

A gyógyszertári forgalom ugyan nem tűnik kevésnek, 988 milliárd forint volt 2022-ben, de az árrés nem olyan nagy, hogy a megemelkedett költségekkel tartani tudja a lépést. „Ennek egyik fő oka, hogy a gyógyszertárak forgalmának jelentős részét a vényköteles készítmények adják, amelyek árképzése jogszabályhoz kötött” – mondta a lapnak Zlinszky János, azzal, hogy mára a forgalom több mint 60 százalékát ezek a támogatott termékek adják. „(…) és ezek forgalmának nettó árrés százaléka 2012 óta folyamatosan csökken, 10 év alatt 2 és fél százalékkal lett kevesebb és 2022-re már 10% alá esett” – mondta az elnök, aki problémaként említette a munkaerőhiányt is.

Az elnök szerint több lépésre is szükség lenne azért, hogy ne romoljon a hazai gyógyszerellátás színvonala – a legfontosabbnak az ágazaton belüli és kívüli párbeszédet tartják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!