Az idei tél volt a második legenyhébb 1901 óta

2023. március 6. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei tél volt országos átlagban a második legenyhébb 1901 óta, ezzel folytatódott az enyhe telek sorozata, ennél csak a 2006-os tél volt melegebb. Ugyanakkor másfélszer annyi csapadék hullott, így az idei lett a kilencedik legcsapadékosabb tél – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az idei volt 1901 óta az idei volt a második tél, amelynek középhőmérséklete országos átlagban elérte a 3 fokot, mindhárom téli hónap átlag feletti hőmérsékletű volt. Fagypont alatti érték csak a legmagasabb hegyeken fordult elő.

Az ősszel csapadékosabbra fordult időjárás télen is folytatódott, a december 66 százalékkal, míg a január 148 százalékkal volt csapadékosabb az éghajlati normálnál, a február viszont nagyrészt száraz, naposabb idővel telt, és csapadéka 56 százalékkal elmaradt a szokásostól. A január országosan a legcsapadékosabb január volt 1901 óta.

A fagyos napok száma – amikor a napi minimum-hőmérséklet 0 fok vagy az alatti – országosan csak 14 volt ezen a télen, miközben az átlag 63 nap. A zord napok száma – amikor a minimum-hőmérséklet mínusz 10 fok alatt marad – mindössze egy volt; az átlag 8 nap. A téli napok száma pedig – amikor a napi maximum-hőmérséklet 0 fok alatti – mindössze három volt az idén, noha az átlag 22 nap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!